În prezent, 356 de clădiri din București sunt încadrate în clasa I de risc seismic (construcții cu risc ridicat de prăbușire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limită), cu 2 clădiri mai puțin față de raportul anterior, conform AMCCRS – Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.
Datele prezentate au fost actualizate în 2021. În același timp, 370 de imobile (+2 față de raportul din ianuarie) au fost încadrate în clasa a II-a de risc seismic (construcții care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă), iar în clasa a III-a (ce include cladiri care, sub efectul cutremurului de proiectare, pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante) se află, în continuare, 116 clădiri.
Numărul imobilelor încadrate în clasa a IV-a de risc seismic (corespunzător construcțiilor la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare) se menține la 10. Potrivit statisticii, numărul de imobile consolidate este tot de 101, dintre care unele sunt doar parțial consolidate.
Alte 1.548 de imobile se află pe lista celor expertizate tehnic plasate în categorii de urgențe. În același timp, mai sunt 145 de imobile expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic neîncadrate în categorii de urgență sau în clase de risc seismic corespunzătoare.
Actualizarea listelor existente se face periodic, în funcție de eventuale modificări ale legislației, dar și utilizând informațiile transmise de către proprietari, după ce aceștia consultă și identifică eventuale erori pe lista publicată. Actualizarea constă în corectarea unor date de identificare ale imobilelor privind anul construirii, numărul de niveluri, numărul de apartamente din imobil și noi încadrări într-o clasă de risc seismic.
AMCCRS – Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a fost înființată de Primăria Capitalei. Administrația are ca obiectiv de activitate reducerea riscului seismic al construcțiilor existente în Municipiul București, în contextul atenuării efectelor unui potențial cutremur și acționează pentru realizarea măsurilor de intervenție la construcțiile care prezintă niveluri insuficiente de protecție la cutremure.
Cutremurele se numără, alături de inundații și alunecări de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusă cel mai mult România, în cazul unui astfel de eveniment București numărându-se printre zonele urbane unde se vor înregistra cele mai multe pagube.
Pentru protecția financiară a locuințelor împotriva celor trei riscuri catastrofale – cutremure, inundații și alunecări de teren – a fost dezvoltat sistemul asigurărilor obligatorii de locuință, administrat de societatea privată PAID Romania – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc să își protejeze locuința împotriva unor riscuri suplimentare și contra unei sume mai mari, pot opta, pe lângă asigurarea obligatorie PAD, și pentru o poliță facultativă.
În ciuda pericolelor la care sunt expuse cele circa 9 milioane de locuințe din România, gradul de asigurare rămâne și la începutul acestui an sub 20%. La nivel național, 1.753.520 de locuințe erau asigurate printr-o poliță PAD (asigurarea obligatorie a locuinței), la finalul anului 2020, în creștere ușoară față de anul anterior, conform statisticilor PAID Romania.
De asemenea, în 2020, PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a plătit un volum de daune de circa 5,66 milioane de lei, cu 6% mai mare comparativ cu anul anterior, când a achitat 5,35 milioane de lei.
Încheierea unei asigurări obligatorii împotriva dezastrelor naturale (polița PAD) nu este permisă în cazul locuințelor din clădirile cu bulină roșie.