Noul Mers al Trenurilor a intrat în vigoare din data de 11 decembrie, și este valabil până în decembrie anul viitor. Noutatea o reprezintă revenirea trenurilor InterCity, care au mai puține opriri.
Trenurile InterCity revin la CFR Călători după o pauză de opt ani și vor circula pe trei magistrale. Viteze mai mari, 140-160 km/oră se înregistrează doar pe relația Brașov-București-Constanța, unde linia este parțial modernizată.
„Tomis Express”, legătura Brașov-Constanța, face patru ore și jumătate. Iar de la București la Cluj-Napoca, pe traseul de 500 de kilometri, trenul botezat „Avram Iancu” face opt ore și jumătate, pentru că are doar trei opriri pe traseu: la Ploiești, Brașov și Teiuș. Prețurile sunt cu cincisprezece la sută mai mari decât la trenurile InterRegio, dar sunt asigurate servicii mai bune, a declarat, pentru RRA, Adrian Vlaicu, purtător de cuvânt CFR Călători.
”Discutăm aici de linia și relația cea mai lungă București-Cluj, București-Arad, unde o parte din lucrările la infrastructura feroviară s-au încheiat. Nu trebuie să omitem relația Brașov-Constanța, foarte solicitată în ultimul timp. Față de trenurile InterRegio vor avea în plus un grad ceva mai bun de confort: wi-fi în tren, vor fi vagoane cu spațiu destinat serviciului de alimentație publică, toate vagoanele vor avea prize electrice pentru încărcare telefon mobil sau laptop”, a mai spus Adrian Vlaicu.
Trenul „Prietenia”, București-Chișinău, respectiv, trenul Iași-Ungheni vor circula în fiecare zi, iar la vară se așteaptă și redeschiderea rutelor spre Salonic și Istanbul.
Cum pot fi achiziționate biletele
O călătorie cu un tren InterCity de la București la Constanța va costa 83 de lei, una de la București la Brașov va costa 68 de lei, una de la București la Cluj Napoca va costa 146 de lei, iar una de București la Suceava va costa 125 de lei.
Compania feroviară a finalizat anul acesta procesul de digitalizare, iar acum toate biletele de tren pot fi achiziționate online. De asemenea, călătorii pot achiziționa bilet direct în tren și vor putea plăti și cu cardul. „Personalul a fost dotat cu dispozitive compuse din aparate mobile dotate cu NFC (pentru plata cu card contactless) și capabilități de scanare a codurilor de bare / coduri QR, precum și imprimante termice pentru tipărirea biletelor.
Finalizarea implementării acestei soluții asigură o servire mai rapidă și mai facilă a călătorilor și reducerea timpului limită stabilit pentru achiziționarea biletelor online până în momentul plecării trenului din stația de îmbarcare“, se mai arată în comunicat.
Achiziţionarea biletelor online este posibilă de pe site-ul www.cfrcalatori.ro și prin aplicația mobilă „CFR Călători mersul trenurilor și bilete online“ disponibilă în toate magazinele de aplicații: Google Play, Apple AppStore și Huawei AppGallery.