Anchetată pentru fraudă la alegerile locale, cu dosar pentru uzurparea de calități oficiale, Clotilde Armand a fost reclamată de ANI pentru incompatibilitate

    229

    Clotilde Armand continuă să fie primar la Sectorul 1, în ciuda tuturor problemelor pe care le are cu justiția! Mai nou, Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat parchetul pentru incompatibilitate și în privința unui conflict de interese.

    Fără penali în funcții publice” a fost un slogan vedetă lansat de către USR, care nu se adresează propriilor membri de partid! Clotilde Armand se bucură, în continuare, de sprijin politic, în ciuda tuturor fărădelegilor comise. Dacă în privința dosarului în care este suspectă de fraudă la alegerile locale prin care a fost unsă primar la Sectorul 1 s-a așternut o liniște la fel de suspectă, ultimele comicării comise de doamna primar sunt mai mult decât evidente! Mai întâi, marcantul membru al partidului USR s-a deghizat în echipament de pompieri, nemaiașteptând ziua de Halowen. Așa, putea avea o explicație pentru ingeniosul port. Poliția Română n-a apreciat gestul și a înregistrat un dosar penal în care efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de uzurparea de calități oficiale, faptă prevăzută și pedepsită de art. 258 din Codul Penal. Evident că femeia se declară nevinovată!

    Citește și: Nicușor Dan n-a găsit parteneri pentru Sărbători! Iluminatul festiv va fi iar sărăcăcios în București!

    Iar cireașa de pe tort o reprezintă ideea ei, pe care a și pus-o în practică, de a se desemna pe sine manager într-un proiect cu fonduri europene pentru a beneficia de un folos material de 18.720 de lei!!! Deh, foamea e mare uneori!

    Legea 161/2003 interzice clar o astfel de decizie, prin art. 76: „Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul sau ori rudele sale de gradul I.

    Legislația prevede că un primar nu poate semna un act administrativ ce i-ar putea aduce foloase materiale. Însă Clotilde Armand a semnat 5 dispoziții pentru a deveni managerul unui proiect cu finanțare europeană, iar acest lucru i-a mărit indemnizația cu până la 30%, a precizat ANI.

    În aceeași lege, la art. 87 sunt menționate și incompatibilitățile pentru funcția de primar.

    Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități:

    (k) orice alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale, arată legislația din România care stă la baza acuzațiilor lansate de ANI.

    De asemenea, trebuie făcută distincția între funcția de primar, care este un demnitar, și rolul funcționarului public. ANI precizează că funcția de primar este incompatibilă cu cea de funcționar public: „Din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că deținerea funcției de primar, simultan cu calitatea de funcționar public, este de natură să genereze o situație de incompatibilitate, fiind aplicabile dispozițiile art. 87 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 161/2003”.

    Într-o tentativă disperată de a se apăra, Clotilde Armand reușește să arate că nici măcar nu-și cunoaște propria funcție. Primarul Sectorului 1 prezintă un articol din legea 161/2003 care nu se referă la funcția de primar, ci la cea de funcționar public. Clotilde Armand face trimitere la art. 94 din Legea 161/2003, privind incompatibilitățile funcționarilor publici. Art. 94, alin 2-2, spune: „Nu se află în situație de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanțat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum și din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile, CU EXCEPȚIA funcționarilor publici care exercită atribuții ca auditor sau atribuții de control asupra activității derulate în cadrul acesteia și a funcționarilor publici care fac parte din echipa de proiect, dar pentru care activitatea desfășurată în cadrul respectivei echipe generează o situație de conflict de interese cu funcția publică pe care o ocupă.”

    Doar că nicăieri în articol nu este vorba de primar, ci despre funcționarul public. Iar, potrivit legii 153/2017, funcția de primar este funcție de demnitate publică, și nu este una de funcționar public.

    Concluzie: Clotilde Armand nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase!