Ce persoane vor fi vaccinate anti-Covid în a doua etapă a campaniei de imunizare

508

În jur de 8.000 de doctori şi asistenţi medicali vor asigura vaccinarea românilor cuprinşi în a doua etapă. Acest lucru se va întâmpla inclusiv în unităţi mobile şi în caravane, nu doar în centrele fixe.

În aceste zile se pun la punct detaliile: de la organizarea cabinetelor, până la identificarea personalului, ori achiziţia de maşini pentru echipele mobile. Între timp, campania de imunizare a personalului medical continuă. Peste 76.000 de angajaţi din sistem au primit prima doză.

În unele zone, lucrurile nu sunt deloc avansate. De pildă, în Capitală.

Pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti este un mesaj care anunță nevoia de personal pentru formarea echipelor mobile. Este obligatoriu că medicii sau asistentele care doresc acest lucru să aibă certificat de liberă practică valabil. Nu se ştie deocamdată la câţi oameni vor fi trimise aceste echipele mobile. În plus, deocamdată nu s-a făcut nicio solicitare oficială către Primăria Capitalei, care poate detaşa aproape 300 de doctori care lucrează în reţeaua ASSMB. Este important de precizat că toţi cei implicați vor fi plătiți.

În total, spune directorul DSP Bucureşti, vor fi 6 echipe mobile în Capitală, câte una în fiecare sector.

În Ilfov, reprezentanţii DSP spun că au solicitat de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă două maşini pentru cele două caravane care ar urma să vaccineze cele 3.000 de persoane aflate în centrele rezidenţiale din judeţ. Deocamdată, nici aici nu a fost identificat personalul medical. O variantă ar fi medicii de familie.

Citește și: Administrația Firea a dat, înainte de alegeri, autorizație de demolare pentru două case vechi de peste o sută de ani, din inima Capitalei / Nicușor Dan reușește să salveze cel mai valoros imobil

A doua etapă de vaccinare anti-Covid ar trebui să înceapă pe 15 ianuarie, cu persoanele din centrele rezidenţiale. Sunt 1.884 în toată ţara, cu aproximativ 40.000 de persoane internate.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: ″Trebuie ca acea persoană să fie eligibilă pentru vaccinare, adică nu aibă contraindicaţii medicale, să-şi dorească să facă vaccinarea şi să nu fie în cursul unei infecţii aflate în derulare, sau în prima lună de la momentul unei infecţii cu SARS-CoV-2. Am dispus obţinerea consimţământului informat.″

Pe lângă centrele medico-sociale şi rezidenţiale, echipele mobile de vaccinare vor merge în casele celor care sunt imobilizaţi la pat, dar şi la cei care nu pot ajunge uşor la un centru fix de imunizare.

În a doua jumătate a lunii ianuarie va începe şi vaccinarea celorlalte persoane considerate cu risc mare de îmbolnăvire: cei care au împlinit 65 de ani şi cei cu boli cronice, indiferent de vârstă. Adică în jur de 4 milioane de persoane.

Tot cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare vor primi serul şi angajaţii cu activităţi în instituţii cheie, care nu îşi pot părăsi locul de muncă.