Cum a arătat Centrul Vechi din București în ultimul weekend de dinaintea relaxării măsurilor contra coronavirusului

764

Centrul Istoric al Capitalei atrage anual peste 2 milioane de turiști străini și se aștepta ca numărul acestora să fie suplimentat cu alte 3-400.000 pe durata Euro 2020.

Altădată una dintre cele mai animate zone ale Bucureștiului, cu sute de baruri, restaurante, magazine și fast-food-uri, dar și vizitat de un număr mare de turiști străini și români, Centrul Vechi al Bucureștiului a intrat într-o stare de viață latentă de la mijlocul lunii martie, când în România au început să fie luate măsuri de prevenire și control al răspândirii coronavirusului.

La două luni distanță, în ultimul weekend înaintea măsurilor de relaxare anunțate de Guvern începând din 15 mai și ridicarea stării de urgență, zona istorică a Capitalei arată ca un oraș părăsit și bântuit de veselia vremurilor trecute.

Pe străzile pustii, cu magazine închise, restaurante și baruri ferecate cu lanțuri și lacăte, lipsite de turiști și cu puținii locuitori închiși în case, cu terasele strânse și anunțuri ale ofertelor și concertelor expirate, se văd acum doar echipaje de poliție, muncitori care renovează spațiile comerciale, curieri pe biciclete, angajații unui magazin shop and go și ai celor cinci locații care servesc încă la tejghea pentru transportul de preparate fast-food la domiciliul clienților. Toți te ocolesc la cei doi metri regulamentari și au măști medicale pe față.

Citește și: Proiectul ”Testăm pentru Bucureşti”: Consiliului General al Municipiului Bucureşti vrea să testeze 11.000 de bucureşteni. Voluntarii vor primi câte 200 de lei

Străzile pustii sunt stranii, cu o curățenie greu de întreținut când aici exista activitate, cu o liniște care lasă să se audă triluri de păsări și cu minute bune în care nu te întâlnești nici cu oameni, nici cu zecile de pisici care, în mod normal, inspectau tacticoase aleile pietruite și încercau să câștige afecțiunea și dumicații clienților shaormeriilor și pizzeriilor din zonă.

Fără terasele întinse aproape din clădire în clădire, fără firmele luminoase aprinse, fără muzica bubuind din boxe, fără vacarmul creat de discuțiile clienților și îmbierile angajaților care te invitau în localul lor, dar și fără zgomotul farfuriilor golite de conținut, al sticlelor și paharelor ciocnite, al concertelor în aer liber sau chemările vânzătorilor ambulanți, ai timp să remarci detalii de arhitectură pe care le-ai trecut cu vederea înainte, că puținii pomi din zonă au înflorit și aerul e mai curat ca niciodată, dar și că multe localuri au fost lăsate fără marfă și mobilier, semn că poate unii patroni au aruncat deja prosopul în lupta contra coronavirusului.

În mod normal, proprietarii și angajații acestor localuri trebuiau să se afle acum în plină aprovizionare, renovare și pregătire pentru întâmpinarea turiștilor veniți pentru meciurile organizate de România la Euro 2020, pe lângă găzduirea și ospătarea zecilor de mii de turiști italieni, spanioli, israelieni, americani, britanici sau francezi, care năvăleau în fiecare weekend în București, într-unul dintre cele mai ieftine și mai exotice city-break-uri posibile în capitalele Uniunii Europene. Rezervele de bere și băutură se măreau, comenzile de mâncare, aperitive și deserturi se înmulțeau, numărul angajaților și încasările creșteau, mai mulți bani ajungeau la bugetul de stat și atmosfera era una de carnaval.

Însă, odată cu izolarea impusă de autorități, hotelurile și hostelurile au rămas închise sau nu au mai fost inaugurate și s-a dus și avântul pe care îl luase turismul bucureștean, cu încasări de peste 1 miliard de euro pe an. Euro 2020 trebuia să înceapă peste o lună, pe 12 iunie, și trebuia să țină până pe 12 iulie, dar competiția a fost amânată pentru vara anului viitor, după ce Europa a fost afectată puternic de pandemia de Covid-19, cu multe dintre țările organizatoare având zeci de mii de morți, un număr uriaș de infectați, cheltuieli neprevăzute uriașe, blocaje economice și sisteme de sănătate luate pe sus de nivelul îmbolnăvirilor.

Centrul Vechi din București se pregătește să iasă din hibernare pe 15 mai, dar măsurile de distanțare socială și de prevenție a răspândirii Covid-19 vor dura, probabil, mai multe luni, în cel mai fericit caz. Până atunci, cartierul a avut un moment de respiro.