Dâmboviţa, transformată într-un râu de dejecţii. De ce nu merge staţia de epurare Glina

754

Bucureștiul aruncă în Dâmbovița sute de mii de metri cubi de dejecții, în fiecare zi. Și totul se întâmplă pentru că autoritățile nu au finalizat lucrările la stația de epurare de la Glina, cu toate că se lăudau că lucrurile stau foarte bine.

Situația este cunoscută, iar vina, pasată de la un responsabil la altul.

Mii de metri cubi de mizerie deversează Bucureștiul în Dâmbovița în fiecare oră. Aici este principala gură de deversare, mai este una ceva mai mică în aval.

Este una dintre cele mai mari surse de poluare din Europa. Constantă. Și revoltător este în același timp faptul că toată această deversare se petrece sub ochii și cu știința autorităților.

De sus, mizeria care iese din stația de epurare se vede și mai clar. Aproape 250 de milioane de metri cubi de apă uzată trec prin stația de epurare Glina în fiecare an.

Stația are capacitatea de a curăța doar 60 % din această cantitate. Prin urmare, 100 de milioane de metri cubi pe an trec doar printr-o curățare mecanică, nu și chimică.

3-4 metri cubi în fiecare secundă ies aproape la fel cum pleacă din toaletele și canalizările bucureștenilor și colorează Dâmbovița într-un gri-pământiu urât mirositor care se varsă în Argeș.

Diferența dintre cele două râuri este vizibilă. Bani au fost și sunt pentru lucrări. Aproape 400 de milioane de euro sunt la dispoziția Primăriei Capitalei.

Citește și: Primăria Capitalei vrea să modernizeze autobuzele vechi de 14 ani ale STB cu bani de la Mediu. Răspunsul ministerului

Gabriela Firea, primarul Capitalei: ”Doi ani, atât eu cât și echipa mea am muncit pentru deblocarea acestui proiect și iată că se muncește de peste un an și jumătate aici, în această zonă, inclusiv acum la 34 de grade. Nu s-a făcut pauză nici pe perioada stării de urgență”.

Este declarația făcută zilele trecute de primarul Capitalei, pe Facebook. Lauda stadiului avansat al lucrărilor care sunt executate în proporție de doar… 40 %.

Am cerut Primăriei Capitalei un punct de vedere și am primit un comunicat în care se confirmă aceeași informație.

Am sunat la Apele Române. Într-o adevărată demonstrație de forță au venit toți cei care ar trebui să lupte pentru apele noastre:. Șeful Apelor Române, șefi din Garda de Mediu și Inspecția Apelor.

”E, practic, apa din canalizare. Absolut nimic nu îi fac… Cum o primesc, așa o dau”.

Toți acești înalți funcționari ai statului cunoșteau situația dar spun că o lege dată pe vremea Guvernului Dăncilă permite operatorilor, până la finalizarea unor construcții aflate în derulare, să polueze.

Ervin Molnar, director Apele Române: ”Este o imagine, să zic așa… te ia plânsul când vezi o asemenea imagine, dar ce să facem când suntem legați de mâini și de picioare din cauza legii care este în vigoare…”.

Mai grav este faptul că, oficial, toate apele din țară sunt poluate.

Răzvan Sipoș, șef inspecție Apele Române: ”Singurele ape de îmbăiat sunt pe litoral. Și în restul râurilor noastre nu poți să faci baie. Mai este un lac în Tulcea. Dacă vrei în această țară, dacă vrei să te bagi în apă… celelalte nu se încadrează la îmbăiere”.

Stația de la Glina trebuia să fie finalizată de mult. Primăria Capitalei s-a blocat ani la rând în birocrație, iar cei care răspund de mediu doar au privit cum Dâmbovița se transformă într-un râu de mizerie.

Teoretic, lucrările la stația de epurare ar trebui să se finalizeze la mijlocul anului viitor.

Miercuri, 01.07.2020, inspectorii au amendat Apa Nova, administratorul stației, pentru deversarea constatată cu 40.000 de lei. Până la această ora, societatea nu a semnat procesul verbal.