Florin Cîțu scoate la iveală neregulile de la Primăria Capitalei: A bugetat subvenția, dar nu a plătit-o

538

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a postat pe pagina sa de Facebook un nou mesaj cu privire la neregulile de la Primăria Municipiului Bucureși. Acesta informează că PMB a avut banii necesari, a bugetat subvenția, dar nu a plătit-o. În schimb, banii au fost cheltuiți pe alte proiecte.

„PMB avut bani pentru plata subvenţiilor, dar a deturnat destinaţia banilor! PMB a bugetat banii pentru plata subvenţiilor: transport – 1,4 miliarde lei, energie termică – 935 milioane lei. Veniturile încasate de primărie, aşa cum au fost bugetate, au fost de 99% la 30 septembrie 2020.

Prin OUG 135/2020 am pus la dispoziţia primăriilor încă 1 miliard de lei pentru plata facturilor restante. Primăria Bucureşti a avut bani, a bugetat subvenţia, dar nu a plătit subvenţia. Cel mai grav şi penal, banii bugetaţi pentru subvenţie au fost cheltuiţi pe alte ‘proiecte’”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

PMB a falimentat RADET

Ministrul a ținut să sublinieze că acest mod de lucru, pe care l-a denumit furt pe față, este motivul pentru care RADET și Elcen au intrat în faliment. Mai mult decât atât, șeful de la Finanțe este de părere că modul de muncă precizat anterior a „a îmbogăţit firmele de casă ale celor care au administrat Bucureştiul în ultimii ani”.

Ministrul Finanţelor Publice a organizat o conferinţă de presă în care a vorbit despre controlul Inspecţiei Economico-Financiare din MFP la Primăria Municipiului Bucureşti. Controlul a fost demarat în data de 30 ianuarie 2020 şi a durat până pe data de 10 martie 2020. El a menţionat că au fost descoperite mai multe nereguli şi că acţiunea de control va fi reluată.

Citește și: Nicușor Dan este fără milă! A anunțat că îi dă afară pe capete din Primărie

„Vom relua inspecţia la Primăria Municipiului Bucureşti pentru verificarea investiţiilor realizate din fonduri publice precum şi a celorlalte obiective de control neverificate. Deci continuăm controlul pentru ceea ce nu am putut să verificăm până în acest moment. V-am spus că acest control vine după o perioadă foarte lungă în care nu s-a făcut niciun control la Primăria Municipiului Bucureşti.

Mai mult, în acest moment efectuăm un control de inspecţie la 5 companii înfiinţate de Primăria Municipiului Bucureşti şi  bineînţeles că urmează ca activitatea economică financiar contabilă a celorlalte companii să fie verificată.

Deci, aşa cum am promis, facem acest lucru la toate instituţiile publice. Este clar că trebuie să ştim foarte bine cum sunt administraţi banii publici.

Opinia mea personală este că la Primăria Municipiului Bucureşti banii destinaţi, şi este opinia mea personală, vom vedea ce vor spune şi controlul şi instanţele, dar banii destinaţi subvenţiei pentru energia termică, pentru transport au existat, au fost în buget, veniturile au venit, am suplimentat veniturile şi totuşi au ajuns în altă parte.

Au ajuns pe baza unor contracte în alte destinaţii. Trebuie să aflăm unde au ajuns acei bani şi bineînţeles toţi cei responsabili vor răspunde pentru aceasta”, a declarat Florin Cîţu.