”Nicușor Dan blochează reabilitarea spitalelor, dar se laudă că a emis o autorizație pentru dale cu iarbă la o clădire”

    446

    Radu Dinulescu, avocat specializat în drept administrativ și urbanistic, fost șef al Departamentului Juridic din Primăria Capitalei, și Sorin Chiriță, fost city manager al Bucureștiului, au reacționat la anunțul lui Nicușor Dan privind autorizația pentru refacerea fostei clădiri Bancorex.

    Aceștia spun că edilul general se laudă cu emiterea unei autorizații pentru cosmetizarea unei clădiri, dar în același timp ar fi blocat investiții uriașe, precum refacerea unor mari spitale din București.

    Citește și: Rugămintea primarului Daniel Băluță către Nicușor Dan: ”Măcar să răspundă la telefon”! / Video

    Primarul general Nicușor Dan a anunțat, luni, că a emis autorizație de construire pentru refacerea celebrei clădiri de sticlă de pe Calea Victoriei, care a găzduit Bancorex. „Am emis autorizația de construire pentru imobilul care a găzduit Bancorex, situat la adresa Calea Victoriei, nr. 15, strada simbol a orașului din zonă protejată. Mă bucur să văd astfel de proiecte serioase în care dezvoltatorii respectă normele de urbanism și integrează clădirea în zona culturală învecinată. În cazul de față, se repară în măsura posibilului o eroare majoră de urbanism a anilor ’90”, a anunțat Nicușor Dan.

    Avocatul Radu Dinulescu (foto) este de părere că edilul face un „eveniment epocal” din emiterea unei autorizații pentru cosmetizarea unei clădiri. „El dă atât de rar autorizații, încât atunci când semnează un astfel de document face din asta un eveniment epocal, demn de scris pe canalul lui de socializare. El se laudă cu această autorizație pentru că i s-au uscat pixul și ștampila cu care dă autorizații. Nicușor Dan spune că se bucură de proiecte serioase. La clădirea Bancorex, investitorul reface parcarea, pune niște terase cu iarbă, dar clădirea rămâne aceeași. Nu se întâmplă nimic asupra clădirii. Practic, Nicușor Dan se laudă cu o autorizație pentru reconfigurare spațiu exterior, cu dale înierbate, dar în schimb atacă 450 de autorizații la Sectorul 2 cu investiții care cuprind 2,6 miliarde de euro”, a declarat avocatul Radu Dinulescu.

    Acesta mai spune că Primăria Capitalei plătește avocați să blocheze proiecte publice. Este foarte bine că proprietarul clădirii vrea să reamenajeze, dar nu trebuie să se laude Nicușor Dan cu asta. Mai ales în condițiile în care el plătește foarte mulți bani avocaților primăriei ca ei să atace autorizații date de sectoare, să blocheze refacerea de spitale. Mi se pare că acest om nu înțelege absolut deloc cum trebuie administrată o capitală”, a mai declarat Radu Dinulescu pentru Gândul.

    De asemenea, Sorin Chiriță (foto), fost city manager al Capitalei, îl acuză pe Nicușor Dan că ar fi blocat refacerea unor mari spitale din București. În contextul în care tot Bucureștiul este blocat urbanistic, Nicușor Dan a considerat să se laude că a emis o singură autorizație pentru un investitor. Este lăudabil că un investitor face o investiție, dar faptul că primarul general se laudă cu o singură autorizație arată cel puțin o ipocrizie, pentru că sunt foarte mulți investitori care întrunesc condițiile urbanistice și sunt blocați de Nicușor Dan. Mai mult, primarul se concentrează pe proiecte minore, în condițiile în care marile proiecte publice sunt blocate și ele. Îmi doresc ca primarul general să vină cu proiecte publice de mare anvergură”, a declarat Sorin Chiriță pentru Gândul.

    Fostul city manager al Capitalei este de părere că Sectorul 2, condus de Radu Mihaiu de la USR, a pierdut investiții de 1,7 miliarde de euro din PNRR.

    „Pe de altă parte, s-au blocat proiecte importante, doar pe Sectorul 2 s-au pierdut 1,7 miliarde de euro pentru mai multe proiecte, precum reabilitarea unor mari spitale, cum sunt Fundeni și Institutul de Cardiologie CC Iliescu, dar vorbim de alte miliarde bune pe tot Bucureștiul, prin blocarea PUZ-urilor. În concluzie, dacă asta este activitatea primarului, să se laude cu o singură autorizație, înseamnă că trăim vremuri triste”, a mai precizat Sorin Chiriță.

    În luna martie 2021, compania austriacă Immofinanz, unul dintre cei mai vechi investitori imobiliari din România, a semnat cu Banca Comercială Română (BCR) transferul de proprietate asupra clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza, cunoscută drept „blocul Bancorex“, din centrul Bucureștiului. Prețul tranzacției a fost de aproximativ 36 de milioane de euro.