Patru ucraineni au reușit să lase fără bunurile de valoare, în special laptopuri, tablete, telefoane și bani, zeci de români care au avut proasta inspirație să-și țină aceste obiecte în mașină în timp ce se aflau la cumpărături.
Gruparea de ucraineni se folosea de aplicații speciale cu ajutorul cărora reușea să copieze semnalului de blocare/deblocare a sistemului centralizat de închidere a autovehiculelor. Odată portierele deblocate, ucrainenii intrau în mașină fără să lase urme și furau tot ce considerau ei că poate fi valorificat.
Citește și: Un lot al Autostrăzii de Centură Bucureşti va fi construit de chinezi. Au la dispoziție 18 luni!
Oleg Calinicenco, Alexandr Semeniuc, Mihail Cernov și Pobizhetskyi Oleksandr, toți oameni trecuți de 50 de ani, unii cu antecedente penale la ei în țară (unul dintre ei condamnat inclusiv pentru omor calificat), au ajuns în România la începutul anului 2018. Se deplasau cu două mașini, un VW Jetta și o dubiță Mercedes Vito, ambele înmatriculate în Ucraina.
Cum acționa gruparea
Ținta lor erau parcările marilor centre comerciale din întreaga țară unde supravegheau cu atenție șoferii care-și lăsau bunuri de valoare în portbagaj sau pe banchete. Nu mașinile sofisticate erau vizate, ci mai degrabă cele comune, parcate la margine și departe de intrarea în supermarketuri.
Cu ajutorul unor dispozitive, Scher-Khan Magicar și Dialogue Code System D-605, ultimul fabricat în Rusia, reușeau să acceseze de la distanță sistemul de deschidere/ închidere centralizată al autovehiculelor staționate în parcările centrelor comerciale din diferite orașe din România.
Fiecare dintre cei patru avea rolul lui. Unul urmărea mașina țintă, altul acționa dispozitivul, al treilea urmărea șoferul în magazin, iar cel de-al patrulea scotocea prin mașini. Țineau legătura între ei prin telefon, astfel că cei care se aflau în parcare erau informați în permanență despre locul în care se află proprietarul mașinii.
În nici două luni de zile cât s-au aflat în România, în perioada ianuarie-februarie 2018, au dat lovituri în parcarea Decathlon Brașov, parcarea Ploieşti Shopping City, parcarea IKEA Bucureşti, parcarea Complexului Comercial Carrefour Orhideea şi parcarea Kaufland Râmnicu Vâlcea, apoi, au acționat în zona Baia Mare, în parcările magazinelor Lidl, Metro, Auchan, Dedeman.
Erau pregătiți inclusiv pentru a nu putea fi identificați rapid de poliție. Purtau hanorace cu glugă și fața parțial acoperită și foloseau ”burner-phones” acestea având seriile IMEI clonate, neputând fi identificate sau urmărite. În plus au folosit în doar două luni un număr impresionant de cartele, 98 pentru aceeași serie IMEI, au explicat anchetatorii în actul de sesizare, iar unele dintre telefoane erau învelite în folie de aluminiu cu scopul de a nu puta fi localizat. A fost nevoie de realizarea unui experiment judiciar pentru ca polițiștii să poată dovedi scopul pentru care aparatul era învelit în folie de aluminiu.
Hoții au fost prinși în martie 2018. Polițiștii știau mașinile cu care se deplasează în țară și numerele de înmatriculare. Când autoturismele urmărite au fost depistate în parcarea unui mall din Brașov, un echipaj al poliției a intervenit, au urmat percheziții și apoi reținerile. În mașini au fost găsite laptopuri, tablete, telefoane, bani în lei și valută, obiecte furate de prin parcările din țară.
Cei patru ucraineni, în vârstă de 51, 55, 56 și 59, au fost reținuți și trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat și furt calificat în formă continuată, dosarul lor judecându-se pe rolul Tribunalului Brașov, instanță care s-a și pronunțat în cauză.
Judecătorii brașoveni au decis ca cei patru să fie condamnați fiecare la câte patru ani și patru luni în regim de detenție și interzicerea dreptului de a mai intra în România pentru o perioadă de patru ani după executarea pedepsei cu închisoarea.