Străzi deschise în București: Proiect-pilot care prevede lărgirea spațiilor de recreere, în contextul pandemiei

761

Asociația ARCEN propune lărgirea spațiilor de recreere din Capitală, prin pietonalizarea străzilor din apropierea parcurilor și a grădinilor publice pe durata weekend-urilor. Proiectul-pilot se numește “Străzi deschise” și va fi trimis Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 1 și Primăriei Sectorului 2. Scopul este de a iniția o colaborare pentru punerea proiectului în practică, se arată într-un comunicat de presă al ARCEN.

“În paralel, vom iniția dialoguri cu grupuri civice, ONG-uri și specialiști pentru perfecționarea și replicarea modelului la scara întregului oraș”, potrivit sursei citate.

Astfel, se dorește extinderea Grădinilor Icoanei și Ioanid, începând din 6 iunie 2020, prin pietonalizarea străzilor din proximitate, “urmărind să experimenteze lărgirea integrată a spațiilor de recreere în contextul crizei generate de coronavirus și al nevoilor create de ieșirea treptată din izolare și de încetarea stării de urgență”.

Proiectul este un punct de pornire pentru abordarea integrată a extinderii tuturor spațiilor de recreere din oraș în noul context impus de pandemia COVID-19, susțin inițiatorii.

În condițiile în care, după 15 mai, vom fi nevoiți să respectăm distanțarea socială, asta presupune mai mult spațiu public în interiorul orașelor, argumentează ARCEN.

“În prezent, Bucureștiul are doar 3 mp de parcuri și grădini publice pentru fiecare locuitor, fără să ia în calcul rezidenții neoficiali, adică mai puțin de jumătate din norma europeană.

Crearea condițiilor de recreere în spații deschise, prin păstrarea distanțării fizice, este fundamentală pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor orașului. E nevoie să regândim rapid viața orașului; această criză poate deveni o oportunitate pentru un nou tip de conviețuire urbană”, mai precizeazî sursa citată.

Astfel, în prima etapă este propusă extinderea spațiului celor doua grădini publice, Icoanei și Ioanid, care însumează doar 20.000 mp.

Fluxul de circulație ar urma să fie deviat pe cinci străzi din apropiere, apoi alte 16 strazi vor fi pietonalizate. Rezultatul: spațiul de recreere se triplează, ajungând la un total de 60.000 mp pentru locuitorii Bucureștiului.

“Pietonalizarea străzilor se va face prin intermediul conurilor de trafic pentru a permite accesul rezidenților și vehiculelor aparținând serviciilor de urgență. Închiderea străzilor va permite staționarea și parcarea autoturismelor rezidenților, dar va impune reducerea vitezei de deplasare la 20 km/ ora pe segmentele pietonalizate, în zilele de vineri, orele 18.30, până duminică la orele 21.00, pe durata măsurilor de distanțare fizică”, se explică în proiect.

Citește și: Cum a arătat Centrul Vechi din București în ultimul weekend de dinaintea relaxării măsurilor contra coronavirusului

Faza-pilot a proiectului “Străzi deschise” propune pietonalizarea de weekend a străzilor:
– str. Icoanei – segmentul strada Ion Movilă – str. Jean Louis Calderon;
– str. Dimitrie Orbescu;
– Piața Spaniei;
– str. Dumbrava Roșie;
– str. Aurel Vlaicu – segmentul bdul Dacia – str.Icoanei;
– intrarea Ion Voicu;
– str. Corneliu Botez;
– str. Schitul Dărvari;
– str. Arthur Verona – segmentul str. Icoanei – B-dul Magheru;
– str. Pitar Moș;
– str. Eremia Grigorescu;
– str. Al. Donici – segmentul str. Icoanei – str.Vasile Lascăr;
– str. Ion Luca Caragiale – segmentul str. Maria Rosetti – str. Icoanei;
– str. A.D.Xenopol;
– str. Polonă – segmentul bdul Dacia – Piața Cantacuzino pe sensul de mers spre Șoseaua Ștefan cel Mare;
– str. Cristofor Columb;

Devieri:
– pe Bulevardul Dacia – obligatoriu înainte sau stânga în intersecțiile cu străzile: Polonă și Aurel Vlaicu – ocolire prin strada Vasile Lascăr
– pe strada Vasile Lascăr – obligatoriu înainte sau stânga/dreapta în intersecția cu strada Alexandru Donici
– pe străzile C.A. Rosetti – Maria Rosetti – obligatoriu înainte sau la dreapta în intersecțiile cu străzile: Schitul Dărvari și Pitar Moș
– pe strada Dionisie Lupu – obligatoriu înainte la intersecția cu strada Arthur Verona
– pe strada Icoanei – obligatoriu la stânga la intersecția cu strada Ion Movilă.

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) este un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema “viețuirii urbane de calitate”.

Potrivit site-ului oficial, “direcțiile noastre de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție”.

“Prin proiectele și programele ARCEN creăm un model de restaurare și conservare a memoriei Bucureștiului, de refacere a legăturii dintre cetățeni și cetate, de valorificare și activare prin cultură a potențialului etic, educativ și recreativ al orașului, precum și de îmbunătățire a legislației privind protecția patrimoniului construit și a zonelor istorice ale Bucureștiului”, conform sursei citate.