Viceprimarul USR de București, Horia Tomescu, a demisionat după scandalul de la spitalele primăriei

  295

  Viceprimarul USR de București, Horia Tomescu, a demisionat după scandalul de la spitalele primăriei. Tomescu a anunțat demisia într-o postare pe Facebook că a pus punct ”celei mai importante perioade din cariera politică”.

  După ce Oana Sivache a denunțat corupția din Administrația Spitalelor din București, Vlad Voiculescu i-a amintit colegului său de partid că în primăvară s-a opus numirii acesteia la șefia ASSMB și i-a cerut cerut acestuia să renunțe la funcția din conducerea Primăriei București, au povestit surse politice pentru Libertatea.

  Citește și: Andrei Caramitru: „Bucureștiul arată nespălat și jegos pentru că așa e și primarul”

  Posibila demisie vine pe fondul divergențelor de opinii între Horia Tomescu și șeful USR București, Vlad Voiculescu. Cei doi s-au contrat pe tema numirilor la conducerea Administrației Spitalelor (ASSMB) și a membrilor consiliilor de administrație ale spitalelor municipale. Voiculescu i-ar fi cerut lui Tomescu să îl schimbe pe Cristian Plută de la ASSMB.

  Horia Tomescu a preluat de la primarul general Nicușor Dan atribuțiile legate de spitalele administrate de Primăria București.

  Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a reținut în această săptămână într-un dosar de corupție pe Cristian Plută, director adjunct la Administrația Spitalelor București, pe George Mirel Cristescu, managerul Spitalului Colentina și pe administratorul unei firme, acuzat că i-ar fi dat mită lui Plută.

  Dosarul a fost demarat după un denunț al directoarei ASSMB, Oana Sivache. Oana Gabriela Sivache a fost numită la conducerea instituției subordonate Primăriei București cu sprijinul USR, pentru a înlocui vechea conducere din mandatul Gabrielei Firea.

  Procurorii susțin că Plută Cristian, în calitate de director general și ulterior director adjunct al Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, ar fi primit în 19 iunie de la George Mirel Cristescu suma de 20.000 euro pentru că l-a sprijinit pe acesta să devină manager interimar la Spitalul Colentina din București, potrivit informațiilor G4Media. DNA susține că intermediar în afacere a fost Silviu Stăncilă.

  În plus, procurorii îl acuză pe Cristian Plută că ar fi primit peste 300.000 de lei de la Alexandru-Paul Dumitru, reprezentant al companiei SC PALEX CONSTRUCTII INSTALATII SRL, sume corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București în baza Acordului cadru între ASSMB și asocierea ALPHA MAX BUILD-AVISION STRATEGY CONSULTING pentru lucrări de construcții.

  O altă acuzație adusă de DNA e că în august 2023, Cristian Plută ar fi transmis caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1” lui Gheorghe Tomescu, administratorul firmei Fire&Rescue Servicesa SRL pentru ca această companie să fie favorizată pentru câștigarea licitației publice.

  ”Astăzi este ziua în care am pus punct celei mai importante perioade din cariera mea politică, cea de viceprimar USR al Capitalei. Motivele sunt unele personale pentru că după cum bine știți, la finalul fiecărei zile ne gândim la sănătatea și binele nostru dar și a celor dragi. A fost o perioadă plină de provocări, de învățături, de multe ore peste program dar și de împliniri și realizări. Mulțumesc colegilor pentru susținere și încredere și mulțumesc bucureștenilor pentru acești ani, în care am colaborat pentru dezvoltarea Bucureștiului, asigurându-i că rămân alături de ei, ca simplu cetățean care iubește acest oraș. USR va rămâne mereu partidul născut din speranța unei societăți mai bune și avem cu toții datoria să nu uităm asta. Le doresc succes colegilor mei și rămân alături de ei în această luptă pentru Bucureștiul oamenilor buni”, a scris Tomescu pe contul său de facebook!