Cine va fi testat prin programul anunțat de Gabriela Firea și Primăria Capitalei. Cum și unde te înscrii

646

Primăria Capitalei a anunțat că  va testa în vederea depistării coronavirusului 11000 de locuitori din București. Astfel, Bucureștiul se alătură marilor orașe europene unde s-a început testarea în masă.

Gabriela Firea a anunțat că se deschide platforma unde se vor putea înscrie voluntarii pentru testarea gratuită. Cum și unde te înscrii

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că vineri, 22 mai, va fi lansată platforma pe care cei 11.000 de voluntari se vor putea înscrie pentru a fi testați împotriva COVID-19.

„Începe marea testare în Capitală! Primăria Capitalei lansează pe 22 mai, la ora 13,00, platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro, unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureșteni, pentru a fi testați gratuit în vederea depistării infecției cu noul coronavirus. Platforma este parte a proiectului “Testăm pentru București” – prima inițiativă a unei autorități locale din România care asigură testarea cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice”, a anunțat primarul general al Capitalei.

Marile capitale din UE au început testarea în masă a populației

Astfel, Capitala se alătură capitalelor europene care aplică testarea în masă a populației, măsură sugerată de către Organizația Mondială a Sănătății.

”Capitala se înscrie astfel în rândul marilor metropole europene, care aplică deja principiul testării extinse, promovat și de Organizația Mondială a Sănătății. Vor fi utilizate teste de tip antigen standard RT-PCR, cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2”, a mai precizat Gabriela Firea.

Cei 11.000 de bucureșteni care vor fi de acord să fie testați împotriva virusului ucigaș vor trebui să respecte anumite condiții

Citește și: Firea: Cea mai mare problemă, Centura Capitalei

”– Testarea se va realiza în mod GRATUIT, Primăria Capitalei, prin ASSMB, urmând să deconteze pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei, direct către laboratoarele de stat și private afiliate proiectului.

– Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus.

– Pe platforma online se pot înscrie, în vederea testării RT-PCR, bucureștenii care sunt asimptomatici, adică nu se află în definițiile de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat.

– Ei vor completa o declarație ce cuprinde criterii de eligibilitate și date personale (nume, prenume, CNP, serie și număr C.I., vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naștere). După finalizarea acestei prime etape și acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere și consimțământul pentru participare.

– Fiecare participant înscris primește un număr de înregistrare și un e-mail de confirmare, urmând să fie contactat pentru programare și testarea propriu-zisă.

– Un call-center dedicat va ține legătura cu bucureștenii înscriși în program și le va comunica data și ora la care vor trebui să se prezinte la unitatea medicală afiliată pentru testare.

– Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu spitale de stat și clinici private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP)”, a mai scris Gabriela Firea.

Autoritățile vor să vadă cum a circulat virusul ucigaș în București

În plus, Gabriela Firea a anunțat și începerea proiectului de testare care vizează realizarea testelor de anticorpi și care ar trebui să arate cum s-a răspândit virusul ucigaș în București.

”Săptămâna viitoare vom începe și celălalt proiect de testare anunțat, proiectul care vizează realizarea testelor de anticorpi pentru 10.500 de bucureșteni, care va indica felul în care a circulat virusul in Capitală”, a spus Gabriela Firea.