Începând cu 1 ianuarie 2023, IRCC trimestrial a crescut puternic, iar odată cu el ratele a sute de mii de români care au credite bancare a căror rată se calculează în funcție de evoluția acestui indice.
IRCC trimestrial va crește la 5,71% pe an, potrivit anunțului BNR din data de 30 decembrie 2022. Aceasta este valoarea medie calculată pentru trimestrul al treilea din 2022, care se aplică de la 1 ianuarie 2023. Ea este în creștere cu 40% față de valoarea medie din trimestrul doi al anului trecut (actuală), folosită la calcularea ratelor până la 31 decembrie. IRCC este în prezent 4,06% pe an.
Citește și: Iată cum va arăta intersecția Eroii Revoluției! (video)
Potrivit Economica.net, aproximativ 450.000 de români au credite cu indicele de referintă IRCC.
Cum se calculează IRCC și când se anunță
Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial.
IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. La nivel de zi, IRCC a înregistrat și el creșteri în ultimele luni. Astfel, în trimestrul al patrulea din 2022, IRCC zilnic a avut o valoare minimă de 5,32% (18 octombrie) și o valoare maximă de 7,06% (24 octombrie).
IRCC trimestrial, cel folosit la creditele de consum luate după luna mai 2019, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului.
Evoluția IRCC de la lansare
La lansare, în mai 2019, IRCC trimestrial a avut o valoare de 2,36%, aferentă trimestrului al patrulea din 2018. Au urmat șase trimestre cu fluctuații minore, dar în trimestrul al treilea din 2020 valoarea IRCC a scăzut la 1,88%. Seria de scăderi a continuat, iar valoarea comunicată de BNR pentru trimestrul al doilea din 2021 a fost de 1,08% – un minim absolut. După un trimestru fără mari modificări, au început creșterile. Odată cu ultimul trimestru din 2021 și până în prezent, creșterea trimestrială a fost mare (0,8-1,4%) și a culminat cu modificarea de 1,65% anunțată ieri de BNR.
Distanța dintre IRCC și ROBOR se reduce
Dobânda unui credit cu dobândă variabilă este compusă din marja fixă a băncii, în prezent de obicei între 2-3%, și indicele IRCC (trimestrial) sau ROBOR la 3 luni (zilnic). În prezent, ROBOR la 3 luni este 7,57%, acesta înregistrând scăderi timide și perioade de stagnare. Indicele este totuși în scădere începând cu finalul lunii octombrie, în data de 27 octombrie el atingând valoarea de 8,21% pe an și maximul ultimilor 12 ani. Astfel, cei cu ROBOR au în prezent dobânzi de aproape 10%, întrucât în calculul ratelor valoarea ROBOR folosită este cea zilnică. În prezent, cu IRCC actual, dobânzile erau în jur de 6-7%, dar IRCC trimestrial de la 1 ianuarie 2023 va fi de 5,71%, ceea ce face ca dobânzile celor care au acest indice în calculul ratelor să devină în jur de 7,7-8,7% pe an.