Decizia luată de Gabriela Firea. Parcul Unirii, la un pas să fie redenumit în Parcul Teoctist Patriarhul. Ce se întâmplă cu stația de metrou

  521

  Conform unor surse din Primăria Geneală a Capitalei, Gabriela Firea, Primarul General, ar dori să pună pe ordinea de zi a ședintei de miercuri, 18 decembrie, un proiect prin care să ceară redenumirea Parcului Unirii în Parcul Teoctist. Astfel, aflăm că această posibilă propunere este inclusă într-un proiect de hotărâre făcut public de consilierul general USR, Octavian Berceanu.

  Această decizie a Primarului Capitalei a fost anunțată de Consilierul USR într-o postare pe Facebook, generând diverse comentarii, unele pro, altele contra.

  În continuare, potrivit documentului prezentat de Octavian Berceanu, se dorește ca în centrul Capitalei să nu mai fie prea multe obiective care poartă numele „Unirii”. Parcul Unirii este prima țintă a acestei schimbări, justificarea fiind că acesta are o componentă pronunțat ortodoxă, a argumentat Primarul General al Capitalei.

  ”Un alt motiv care ne determină să propunem schimbarea denumirii din ‘Parcul Unirii’ în ‘Parcul Teoctist Patriarhul’ este supraatribuirea numelui ‘Unirii’ atât parcului situat în piaţa cu acelaşi nume, fântânii cântătoare devenite obiectiv turistic, magazinului care domină perspectiva spre Est (…) cât şi celor două staţii de metrou, precum şi bulevardului limitrof, fapt de natură să inducă o oarecare confuzie la nivelul turiştilor şi al celor aflaţi în căutarea unei adrese în acest vast perimetru.

  Citește și: Primăria Capitalei a anulat licitaţia pentru 100 de autobuze electrice: cele turceşti ar fi fost prea scumpe, cele chinezeşti ar fi picat la tehnic

  Parcul Unirii are mai degrabă o simbolistică spirituală, ortodoxă, fiind mărginit de cele mai importante lăcaşuri de cult ale Capitalei (Palatul Patriarhal, Turnul Patriarhal, Paraclisul Patriarhal, Institutul Teologic, Arhiepiscopia Bucureştilor, cele 7 biserici dispuse de jur-împrejur şi perspectiva închisă cu turnurile Catedralei Mântuirii Neamului”, se arată în Raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre prezentat de consilierul USR.

  Cererea de schimbare a denumirii a fost făcută de Administrația Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, iar primarul Gabriela Firea a semnat referatul de aprobare.

  Primăria Capitalei va reamenaja Parcul Unirii, valoarea lucrărilor fiind estimată la 8,5 milioane lei, potrivit unui proiect aprobat recent de Consiliul General. În linii mari, va fi schimbat sistemul de iluminat, vor fi făcute două alei noi, arborii uscați vor fi înlocuiți, se va aduce mobilier nou și va fi amenajată o zonă pentru Euro 2020.