Instalaţie de incinerare a deşeurilor reziduale, cu valorificare energetică, în Capitală

  600

  Municipiul Bucureşti ar putea folosi o instalaţie de incinerare a deşeurilor reziduale cu o capacitate de 235.000 de tone anual, potrivit unui proiect de hotărâre privind aprobarea Master Planului pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul Municipiului.

  În instalaţia de incinerare cu valorificare energetică se vor trata numai deşeurile reziduale, rămase după colectarea separată a deşeurilor recliclabile şi a biodeşeurilor, potrivit proiectului aflat pe ordnea de zi a şedinţei CGMB de marti.

  Deşeurile reziduale cunt cele care nu pot fi reciclate, precum resturi de alimente, scutece folosite, mucuri de ţigară sau ambalaje foarte murdare.

  Citește și: Începe asfaltarea de toamnă în București. Ce străzi intră în reparații

  Capacitatea instalaţiei de incinerare cu valorificare energetică a fost estimată scăzând din cantitatea totală de deşeuri municipale generate cantitatea de deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care trebuie colectate separat pentru atingerea ţintei de reciclare. A fost luată în considerare valoarea cea mai ambiţioasă a acestei ţinte, şi anume 65% în 2035“, potrivit proiectului.

  Cantităţile minime anuale de deşeuri reziduale ce trebuie asigurate la instalaţia de incinerare cu valorificare energetică sunt:

  Sectorul 1 – 28.130 tone, Sectorul 2 – 43.093 tone, Sectorul 3 – 48.092 tone, Sectorul 4 – 35.913 tone, Sectorul 5 – 33.885 tone, Sectorul 6 – 45.886 tone. În total, 235.000 de tone de deşeuri.

  Instalaţia ar urma să fie operaţională din 2023 şi se va achiziţiona din fonduri europene.

  În Municipiul Bucureşti există o acoperire incompletă a colectării separate a deşeurilor. Astfel, rata de depozitare a deşeurilor municipale este destul de mare, fiind una dintre cele mai mari din UE, iar rata de reciclare destul de mică. Prin urmare, este necesară modernizarea infrastrcuturii existente şi acoperirea colectării separate pentru a se îndeplini, pe de o parte, obiectivele stabilite în Directiva-cadru privind deşeurile, care impune pentru reutilizarea şi reciclarea a cel puşin 50% a hârtiei, metalului, sticlei şi plasticului din deşeurile menajere similar în 2020 şi pregătirea pentru reutilizare, reciclare şi alte forme de recuperare a cel puţin 70% din deşeurile din construcţii şi desfiinţări”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB.