Poluare extremă sâmbătă seară în București. Pentru particulele PM 2,5, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului – Airly.org – a înregistrat, în anumite zone din București, valori instant de 25 de ori mai mari față de valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru media zilnică.
Cele mai mari depășiri au fost înregistrate în Voluntari, Colentina, Ferentari, Popești Leordeni și în zona din spatele Lacului Morii, deci la periferia orașului. În centru, calitatea aerului a fost mult mai bună.
Citește și: Clotilde Armand îl instigă pe Nicușor Dan să comită un abuz în serviciu
Pentru PM 10, valorile instant au fost de până la 10 ori mai mari față de recomandările OMS pentru media zilnică.
- În Voluntari, valorile înregistrate pentru PM10 în intervalul 20-22.00 au fost de 25 de ori mai mari față de recomandarea făcută de OMS pentru media zilnică
- Pe Șoseaua Alexandriei, valorile instant înregistrate pentru PM10 în intervalul 20-22.00 au fost de 18 ori mai mari față de recomandarea făcută de OMS pentru media zilnică.
- În Ferentari, valorile instant înregistrate pentru PM10 în intervalul 20-22.00 au fost de 15 ori mai mari față de recomandarea făcută de OMS
- În zona Obor, valorile recomandate au fost depășite de 4 ori
- Pe bd. Libertății, în centrul orașului, depășirile instant au fost mici, doar dublu față de valoarea recomandată
- La stația din spatele Lacului Morii, valorile instant pentru PM2,5 au fost duble față de recomandarea OMS, potrivit măsurătorilor făcute de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului
Deocamdată Ministerul Mediului și Garda de Mediu nu au venit cu explicații. Și anul trecut, din octombrie până în mai, și acum doi ani, au avut loc depășiri și cu peste 600% pentru poluarea cu praf, noaptea și în weekend, însă autoritățile nu au venit cu explicații clare. De câteva ori, Ministerul Mediului a indicat arderi necontrolate de deșeuri sau vânt puternic.
Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare,accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).
Efecte poluării asupra sănătăţii populaţiei
Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.
Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație de pulberi peste limite poate cauza cancer și moartea prematură.