Primăria Capitalei a fost dată în judecată pentru calitatea aerului din București

    639

    Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în calitate de reclamant, cu sprijinul asociației 2Celsius și susținut de ClientEarth, a pornit acțiunea în justițe împotriva Primăriei Generale a Municipiului București privind inabilitatea acesteia de a asigura un aer curat pentru cetățenii Capitalei.

    Conform legislației în vigoare, Primăria Capitalei este responsabilă de pregătirea și adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei.

    Ecopolis atacă în justiție o serie de prevederi ale Planului Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de primărie în scopul combaterii poluării aerului.

    Ecopolis susține că aproape toate măsurile propuse în PICA nu respectă cerințele legale de a fi cuantificabile și eficiente în soluționarea problemelor specifice.

    Măsurile sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul, conținutul Planului nu își atinge obiectivul, iar Primăria trebuie să îmbunătățească PICA pentru a îndeplini cerințele legale prevăzute în Legea nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa.

    Citește și: Primăria Capitalei vrea să demarareze procedurile pentru amenajarea unui parc în Prelungirea Ghencea

    Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanți. Limitele pentru PM10 și NO2 au intrat în vigoare în 2005 și 2010, respectiv, dar au fost apoi depășite în mod constant în România. În ciuda acestui fapt, Guvernul Român și autoritățile locale nu au reușit să adopte măsuri adecvate pentru protejarea sănătății cetățenilor. Depășirile se înregistrează la particule (PM10 și PM2,5) și dioxid de azot (NO2), ambele fiind dăunătoare sănătății umane.

    În acest sens, Comisia Europeană a pornit o acțiune de infringement împotriva României.

    Cea mai gravă poluare a aerului pe termen lung este cauzată de particulele de praf în suspensie, PM10 (particule discrete cu diametrul de 10 microni). Cele mai multe emisii de PM10 se înregistrează în regiunea Bucureștiului – una dintre cele mai poluate zone din Uniunea Europeană.

    “Statul Român are obligația de a-și proteja cetățenii. Această obligație a fost încălcată de Primăria Generală a Bucureștiului, iar locuitorii orașului suferă consecințele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm. Pentru informarea corectă și independentă cu privire la nivelul de poluare a aerului din București, Ecopolis a realizat platforma www.aerlive.ro, iar pentru responsabilizarea Primăriei considerăm necesară acțiunea în instanță”, a declarat Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

    “Nu există derogări de la Directiva privind calitatea aerului. România, stat membru al Uniunii Europene, e obligată să mențină poluarea aerului sub limitele impuse de legea europeană. Dar Planul Integrat privind Calitatea Aerului (PICA) pentru București este inadecvat și nu duce spre nicio ameliorare. El trebuie modificat”, spune avocatul ClientEarth, Agniezska Warso-Buchanan.

    În prezent poluarea aerului este o urgență pentru sănătatea publică. Ea este responsabilă pentru peste 27.000 de decese premature în România în fiecare an și pentru probleme pulmonare și cardiace cronice care afectează în mod special copiii.

    Autoritățile nu reușesc să protejeze cetățenii, astfel încât Ecopolis consideră că trebuie luate măsuri judiciare pentru a asigura un mediu curat pentru cetățenii Capitalei.

    Bucureștenii vor ieși în stradă, vineri, 14 februarie, la un marș de protest față de calitatea aerului din oraș și felul în care autoritățile, de la Primăria Capitalei la Garda de Mediu și Ministerul Mediului, gestionează poluarea care pune vieți în pericol.

    La începutul lunii februarie, Avocatul Poporului a anunțat într-un comunicat de presă că a deschis dosar și solicită informații Primăriei Municipiului București, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Gărzii Naționale de Mediu și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la situația semnalată în 54 de petiții adresate de cetățeni instituției referitoare la situația poluării aerului la nivelul municipiului București, insistându-se asupra depășirilor concentrațiilor maxime admise de poluanți în aer înregistrate pe 4 ianuarie 2020.

    Greenpeace România susține că măsurile luate de Primăria Capitalei, prin Planul Integrat de Calitate Aer, sunt ineficiente și nu aduc o îmbunătățire concretă a calității aerului. “Locuitorii își pun zilnic sănătatea în pericol”, au transmis reprezentanții organizației.

    România a fost dată în judecată de Comisia Europeană la Curtea de Justiție a UE pentru că autoritățile nu au luat măsuri necesare ca bucureștenii să nu mai respire un aer toxic.
    Pe pagina Agenției Europene pentru Mediu, harta calității aerului din statele Europei este plină de puncte turcoaz, verzi, portocalii, roșii, maro sau violet. Marchează diversele niveluri ale poluării. O singură țară din Uniunea Europeană apare, pe respectiva hartă, plină exclusiv cu puncte negre, iar aceasta este România.