Primăria Capitalei acordă un sprijin în valoare de 2.500 de lei femeilor cu cancer mamar, pentru teste genetice care descoperă probabilitatea de recidivă

497

Primăria Capitalei acordă un sprijin în valoare de 2.500 de lei femeilor cu cancer mamar, pentru teste genetice care descoperă posibila recidivă a acestei afecțiuni. Proiectul a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Capitalei, noul proiect, denumit “Testarea BRCA”, se adresează unui număr de 500 de femei cu indicație medicală eliberată de un medic specialist oncolog pentru efectuarea testării.

“Este vorba despre un sprijin în valoare de 2.500 de lei, pentru a realiza teste BRCA. Testele oferă femeilor cu cancer mamar și medicilor informații suplimentare despre probabilitatea de reapariție a cancerului de sân în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului.

Pentru fiecare beneficiar în parte, suma va fi decontată către unitățile sanitare publice și/sau private afiliate în cadrul proiectului. Este un proiect care salvează vieți, pentru că în funcție de rezultate, se poate prescrie un tratament adecvat, care poate reduce foarte mult probabilitatea de recidivă a bolii”, a afirmat Gabriela Firea.

Citește și: București, în 2020: Oamenii se spală cu apă încălzită la aragaz de săptămâni bune, autoritățile nu au aflat cine este de vină

Proiectul se va derula în perioada 2020-2021, având un buget multianul de 1,2 milioane lei.

Proiectul demarat în anul 2018 a permis efectuarea unor testări genetice pacientelor diagnosticate cu cancer mamar de care au beneficiat peste 350 de femei.

“Estimări bazate pe ultimele date disponibile arată că în Municipiul București sunt diagnosticate, anual, cu cancer mamar, peste 900 de persoane. Acestora li se adaugă cei circa 3.500 de pacienți diagnosticați cu această boală în ultimii cinci ani și care se află în diverse etape de tratament”, a mai transmis Primăria Capitalei.

În termen de zece zile de aprobarea Proiectului “TESTAREA BRCA”, ASSMB va elabora Regulamentul privind implementarea proiectului.