Proiect. Operatorii de salubrizare, obligaţi să spele străzile din centrul Bucureștiului cel puțin o dată pe zi

631

Operatorii de salubrizare vor fi obligaţi să spele străzile situate în zona centrală a oraşului, unde traficul este intens, cel puțin o dată pe zi, potrivit noului Regulament de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare, lansat în dezbatere publică de Primăria Capitalei.

„Noul Regulament prevede reguli unitare de spălare a arterelor din Capitală, pentru toate sectoarele, şi, în premieră, sunt prevăzute sancţiuni pentru nerespectarea acestor reguli. Astfel, operatorii de salubrizare vor fi obligaţi să spele bulevardele/ străzile/ arterele/ zonele aglomerate/ pieţe/ intersecţii/ târguri situate în zona centrală a oraşului unde traficul este intens, minim o dată pe zi. Restul arterelor vor fi spălate de 1-3 ori săptămânal. Măturile, periile utilizate în prezent se vor înlocui cu echipamente de aspiraţie”, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei.

În primii 3 ani după delegarea serviciului se vor înlocui măturile/ periile cu echipamente de aspiraţie în procent de 50%, urmând ca în următorii 3 ani să ajungă la un procent de 75%.

Toate utilajele care deservesc serviciul de salubrizare se vor încadra în clasa de poluare minim EURO 4 şi vor fi dotate cu sistem GPS.

Citește și: Firea: Testele Covid-19 făcute de Ministerul Sănătății, nici pe jumătate științifice față de cele ale Primăriei Capitalei

Primăriile de sector şi Primăria Municipiului Bucureşti vor avea acces în mod obligatoriu la softul de verificare şi urmărire a sistemului GPS, precizează comunicatul.

„Creşte numărul de articole supuse sancţiunilor, respectiv de la 72 în regulamentul vechi la 110 (sancţiuni noi pentru nerespectarea frecventelor minime de spălare/ stropit/ măturat mecanizat, întreţinerea salubrizării străzilor, colectarea deşeurilor, întocmirea programelor de prestaţie a serviciilor etc.). De asemenea, a fost majorat cuantumul amenzilor de la 1.000 la 3.000 în regulamentul vechi, respectiv de la 2.000 la 4.000 în regulamentul nou”, arată PMB.

Poiectul a fost lansat în dezbatere publică pe 29 mai, pentru 30 de zile.