Afacere marca Primăria Capitalei: 46,5 milioane de euro pentru reabilitarea a 4,25 km din linia tramvaiului 5!

    609

    Consilierii generali ai Capitalei vor vota în şedinţa de consiliu de joi indicatorii tehnico economici pentru reabilitarea a 4,25 kilometri din linia 5 de tramvai. Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 228.508.896,91 lei cu TVA, iar durata de execuţie ar fi de 12 luni.

    „Necesitatea şi oportunitatea lucrării este impusă de starea tehnică precară a aparatelor de cale şi a liniei curente de tramvai, care nu mai permit funcţionarea în condiţii de siguranţă pentru călători”, se precizează în proiectul de hotărâre, anunță buletin.de/bucuresti.

    Citește și: Dragoş Dragoteanu, fost pretendent la Primăria Capitalei, din partea USR: “Fie-ți milă de București, Nicusor Dan”!

    „Obiectivul de investiţii «Reabilitare sistem rutier pe str. Barbu Văcărescu şi Str. Căpitan Av. Alexandru Şerbănescu de la Şos. Ştefan cel Mare la Pod Băneasa» este unul dintre proiectele prioritare complementare la achiziţionarea de tramvaie şi echipamente necesare îmbunătăţirii transportului public de călători pe linia 5. Linia de tramvai 5 este una dintre liniile eficiente, având un număr mediu de 11.731 de îmbarcări pe zi. Ea leagă cartiere importante ale oraşului şi, totodată, se realizează legătura cu transportul subteran (metrou). Numărul de călători va creşte semnificativ prin achiziţia noilor tramvaie”, se precizează în raportul de specialitate al proiectului.

    Prin urmare, pentru reabilitarea a 4,25 km de linie de tramvai se vor plăti peste 46,5 de miliioane de euro, ceea ce înseamnă cam 11 milioane de euro pentru un kilometru de linie de tramvai! Prin comparație, un kilometru de autostradă, luat de la zero, este mult mai ieftin! „Un kilometru de autostradă în România costă aproximativ 4,5-5 milioane de euro în zona de câmpie, 7-8 milioane de euro în zona de deal, 25-28 de milioane de euro în zona montană. Valoarea unei lucrări este compusă din următoarele: materialele de construcţii (între 50 şi 55%), manopera (5-15%), utilaje şi transport (15-25%), costuri indirecte (5-15%), profit (2-5%)“, spune Marius Marta, directorul executiv al companiei de construcţii Drum Asfalt din judeţul Bihor.

    Infrastructura de tramvai aferentă liniei 5 are două terminale (Piaţa Sfânta Vineri şi Bucla de întoarcere de pe strada Graţioasa, zona Pasaj Băneasa) şi străbate următoarele artere: str. Sf. Vineri, Calea Moşilor, str. Dr. Alexandru Paleologu, str. Armand Călinescu, str. Vasile Lascăr, Bd. Dacia, str. Alecu Russo, str. Tunari, str. Barbu Văcărescu, str. Căpitan Alexandru Şerbănescu, Pasaj Băneasa, Bulevardul Aerogării.

    Întregul traseu are 14,4 km cale simplă, din care porţiunile modernizate sunt pe o distanţă de doar 2,1 km cale simplă, și anume:

    • terminalul Sf. Vineri;
    • str. Sf. Vineri;
    • Calea Moşilor până la intersecţia cu str. Dr. Alexandru Paleologu;
    • str. Tunari;
    • Pasaj Băneasa;
    • Bulevardul Aerogării până la bucla de întoarcere de pe strada Graţioasa (exclusiv bucla).

    Lungimea totală a tronsoanelor linie curentă care se va moderniza este de 4,25 km cale dublă. Pe traseul liniei de tramvai 5 se vor moderniza și 15 peroane.