În contextul în care Primăria Capitalei se confruntă cu probleme financiare de mai mulți ani, administrația condusă de Nicușor Dan a decis ca în București să nu mai fie oferite gratuit bugetarilor cele 3.000 de locuri de parcare, aferente instituțiilor publice. Astfel, acestea vor fi date spre închiriere pentru o taxă lunară ce ar putea ajunge la 500 de lei.
„Am trimis o circulară instituțiilor publice, să-i somăm să-și bugeteze pentru 2023 bani pentru parcare”, a anunțat Stelian Bujduveanu, viceprimarul PNL al Capitalei.
Citește și: Gara de Nord din București va fi modernizată cu bani europeni. Lucrările ar urma să înceapă în 2023
Până acum, angajații instituțiilor publice din România nu au fost niciodată obligați să plătească taxe pentru a-și parca mașinile la locul de muncă.
Ce se întâmplă cu locurile publice
Conform ultimelor modificări, din 2023 se vor schimba tarifele pentru locurile de parcare publice din oraș. Astfel, Primăria va elimina împărţirea zonei în trei regiuni – zona 0, zona 1, zona 2 (în care tariful era de 10 lei/oră) și va opta să le comaseze:
– zona 0 și zona 1 cu un tarif de 5 lei pe oră
– zona 2 cu un tarif de 2,5 lei pe oră.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că în parcarea instituției vor avea voie să fie parcate doar mașinile electrice.
„La Ministerul Mediului este interzisă parcarea altor maşini decât cele electrice. Mă aştept ca primăria să ia în considerare acest aspect şi să ofere gratuitate pentru maşinile electrice”, a anunțat oficialul UDMR.
De asemenea, primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu a susținut la începutul lunii noiembrie că, din anul 2023, șoferii cu mașini hibride vor fi obligaţi să-și plătească locurile de parcare de pe raza S2. Potrivit edilului, doar autoturismele electrice vor beneficia de gratuitate în acest sens. Prin această măsură, administrația speră să impulsioneze șoferii să-și cumpere doar mașini electrice.