Casa Verde Fotovoltaice: Peste 26.000 de dosare de finanțare depuse, dar fonduri mai sunt doar pentru București-Ilfov

  886

  Peste 26.000 de dosare de finanțare au fost depuse, până în prezent, în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2019, cele mai multe pentru Regiunea Nord-Est, iar singura regiune care mai dispune de fonduri este București – Ilfov, pentru 700 de prosumatori, arată datele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

  Potrivit sursei citate, în acest moment, în programul guvernamental au fost depuse 26.300 de dosare la nivel național, cele mai multe pentru Regiunea Nord-Est, cu 4.116 de cereri, pentru finanțări în valoare de 81,98 milioane de lei, scrie Agerpres.

  Pe de altă parte, numărul cel mai mic de dosare a fost înregistrat în Regiunea de Vest, respectiv 2.643 de cereri, în valoare de 52,2 milioane de lei.

  Deși fondurile pentru celelalte regiuni s-au epuizat, pentru zona București-llfov se mai pot încă depune dosare. Pentru această regiune au fost înscrise în platforma AFM, până acum, 3.257 de dosare, în valoare totală de 80.000.000 de lei“, precizează reprezentanții companiei E-acumulatori.ro.

  În toamna anului trecut, în luna septembrie, AFM a suspendat înscrierile persoanelor fizice în acest program, în vederea efectuării unei analize a modului de funcționare a acestui proces. Ulterior, programul a fost reluat în luna noiembrie.

  Citește și: Primăria Capitalei a lansat o licitaţie de peste 35 milioane euro pentru reabilitarea reţelei de canalizare din 3 zone ale Bucureştiului

  Programul Național “Casa Verde Fotovoltaice” prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională. Programul AFM asigură o finanțare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanțată de către autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

  Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operațional Regional (POR) și 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetățeni pot deveni prosumatori.

  Dosarele de finanțare pentru noul program se depun exclusiv electronic.

  Afacerile E-acumulatori.ro au început în anul 2002, iar în 2018 acestea au ajuns la 9 milioane de lei (fără TVA), cu 10% mai mult față de anul anterior. E-acumulatori.ro este instalator autorizat de Administrația Fondului pentru Mediu, prin firma P Plus 2002 SRL, în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice.