Audieri cu scandal. Ministrul propus al Economiei amenință Primăria Capitalei!

  618

  Ministrul propus al Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a amenințat direct Primăria Capitalei în timpul audierilor din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

  Politicianul liberal a declarat că subvenţia pentru costul încălzirii bucureştenilor se duce în gaura neagră care devine compania Termoenergetica, iar fără reabilitarea reţelei de termoficare primare şi secundare energia termică va continua să se scurgă prin ţevi ciuruite.

  Problema e că nu am văzut nicio încercare a Termoenergetica de a-şi moderniza acele cazane de la centralele de cvartal, care produc la peste 500 de lei gigacaloria şi o dau bucureştenilor. Aici este problema, că este foarte scump. Toată subvenţia se duce în gaura neagră care a fost RADET şi care văd că devine Termoenergetica. Problema este că orice reabilitare s-ar face la ELCEN sau la orice alt furnizor de energie termică, fără o reabilitare paralelă a reţelei de termoficare, primarul şi secundarul, vom avea aceeaşi soluţie: energia termică se va duce prin ţevi ciuruite”, a spus Virgil Popescu.

  Citește și: Primăria Capitalei a lansat o licitaţie de peste 35 milioane euro pentru reabilitarea reţelei de canalizare din 3 zone ale Bucureştiului

  Răspunzând la o întrebare ce i-a fost pusă, ministrul PNL a subliniat că legea permite ANAF să se îndrepte împotriva Primăriei Bucureşti pentru datoria pe care instituția o are către ELCEN: „Primăria Capitalei şi Termoenergetica trebuie să fie conştiente de faptul că datoria pe care o au către ELCEN trebuie plătită! Primăria Capitalei a semnat o convenţie de plată anticipată a gazului pe care a girat-o cu semnătura administratorului, nu a primarului. Există în continuare datorie la plata gazului de către Termoenergetica. Datorită girării de către Primăria Capitalei a acestei convenţii de plată anticipate, există o creanţă garantată de Primărie. ELCEN, la rândul ei, are datorii către ANAF. Cesiunea creanţei către ANAF, perfect legală conform Codului Fiscal, permite ANAF să se îndrepte împotriva Primăriei”.

  Chiar dacă afirmă că nu dorește blocarea conturilor nimănui, Virgil Popescu reamintește Primăriei Bucureşti că se poate ajunge și acolo: „Noi am notificat Primăria. În momentul în care am notificat Termoenergetica, să ştiţi, era datoria lunii decembrie de 170 de milioane de lei scadentă şi trecută de scadenţă. După notificare, până acum s-au plătit 70 de milioane de lei din cei 170 de milioane de lei. S-a emis următoarea factură pentru luna ianuarie, de 180 de milioane de lei, care va fi scadentă în data de 28 februarie. Deocamdată, cei 180 de milioane de lei sunt încă nescadenţi, dar rămâne o datorie care a depăşit termenul de scadenţă, de 100 de milioane de lei, care trebuie plătită. Eu nu îmi doresc să blochez conturile nimănui, eu îmi doresc ca Primăria Capitalei şi Termoenergetica să îşi achite datoriile pentru buna funcţionare, atât!”.