DEȘTEPTAREA: Trenul metropolitan al Primăriei Capitalei se blochează în intersecții aglomerate, centre comerciale sau blocuri de locuințe

887

Cândva, prin București și prin localitățile învecinate ar urma să circule un tren metropolitan! Cel puțin asta se poate citi de pe pagina de Facebook a Primăriei Capitalei, unde mai scrie că valoarea proiectului ar fi de 530 de milioane de euro.

Conform hărții (destul de schematice) postate de Primărie, cea mai mare parte a traseelor s-ar suprapune pe deja existenta centură feroviară a Bucureștiului. Există însă și secțiuni de cale ferată care ar trebui să intre în oraș. Ele sunt esențiale deoarece, fără ele, cei care locuiesc în afara Capitalei n-ar avea cum să ajungă în zone din București unde sunt legături cu alte mijloace de transport în comun.

Soluții similare au fost puse în practică și în alte orașe europene, și Londra ar fi cel mai bun exemplu. Doar că planul Primăriei din București se bazează și pe vechile linii pe care circulau cândva trenuri de marfă.

Citește și: 2,5 milioane de euro, bani aruncați la gunoi. Trotuarul rulant din Gara de Nord din București s-a transformat în toaletă publică pentru oamenii străzii

Acestea alimentau fabricile și uzinele din Capitală, care, după 1990, au dispărut una câte una. La fel s-a întâmplat și cu șinele care le deserveau.

Dacă nu au dispărut cu totul, au fost îngropate în asfalt sau se află pe terenuri care, între timp, au devenit private.

Orașul s-a dezvoltat în ultimii 30 de ani, (haotic, ce e drept), iar acum o parte dintre șinele dezafectate traversează chiar și intersecții aglomerate iar traseul trece de-a dreptul prin clădiri rezidențiale sau de birouri.