Grupul Enel se retrage din România, în cursul anului viitor

170

Enel, unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa de energie electrică, va pleca din România în cursul anului 2023.

Motivul pentru care Enel a luat decizia de a pleca din România nu este legat de cadrul legal, ci de faptul că a ajuns într-o poziţie de unde nu mai poate creşte, a afirmat Francesco Starace, CEO al Enel. “Am decis să ieşim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obţinem o creştere suplimentară în viitor. Am “saturat” spaţiul pentru investiţii în reţele şi am ajuns – mai mult sau mai puţin – într-o poziţie pe segmentul de clienţi şi de producţie care nu mai oferă multe posibilităţi de creştere”, a explicat Starace.

Citește și: Nicușor Dan dă CSM București pe mâna DNA: Prime de peste 1 milion de lei pentru angajați care nu aveau dreptul! Printre ei, Gabi Szabo

“Deci motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal şi de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai rău decât multe altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul preţurilor mari la gaze din toată Europa. Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alţii. Trebuie să ne descurcăm în această situaţie cât de bine putem. Dar nu este o judecată în această privinţă, ci doar faptul că spaţiul de creştere potenţială suplimentară în ţară este foarte limitat”, a completat Starace.

Potrivit acestuia, este un moment bun pentru a valorifica activele din România. “S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaştere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaştere a muncii bune făcute acolo”, a arătat şeful companiei italiene.

Grupul Enel și-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinței Capital Markets Day. “Activităţile din Europa se vor concentra pe Italia şi Spania, în condiţiile în care vom ieşi din România”, a spus Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei.