Harta infracțiunilor în București. Cele mai periculoase sectoare din Capitală

571

Bucureștiul poate fi un teritoriu plin de oportunități, pentru cei care vor să-și construiască o carieră, să-și dezvolte un business. Totodată, poate fi și o capcană, un spațiu plin de tentații interzise, în care mulți indivizi pică.

Capitala are părți pozitive și negative, însă astăzi, vorbim despre cele din urmă. Cât de multe infracțiuni au fost înregistrate anul trecut în București și care este sectorul fruntaș la acest capitol, aflăm dintr-un raport emis de Poliția Capitalei pentru Evenimentul Zilei.

„Infractor de top”

Anul trecut, cele mai multe infracțiuni s-au înregistrat în Sectorul 3, care totodată, are și cea mai mare populație. În total, 12.911 de infracțiuni. În Sectorul 2 au fost înregistrate 10.627 infracțiuni, urmat de Sectorul 1 – 9.872, Sectorul 5 – 9.429, Sectorul 6 – 8.511 și Sectorul 4 – 8.062.

Sectorul 3, administrat de Robert Negoiță, are înregistrate anul trecut, în evidența Poliției Capitalei, cele mai multe infracțiuni, însă Sectorul 1, gospodărit de Dan Tudorache – este cel în care au fost săvârșite cele mai multe încălcării ale legii, dacă raportăm infracțiunile pe cap de locuitor. Astfel, Sectorul 1 (cartierele Grivița – Bucureștii Noi, Aviatorilor – Aviației, Chitila) conduce detașat clasamentul, cu 0,039 infracțiuni pe cap de locuitor, urmat de Sectorul 5, cu 0,031 (cartierele Rahova și Ferentari), Sectorul 2 (cartierele Tei și Pantelimon) – 0,029, Sectorul 3 (cartierele Dristor și Titan) și Sectorul 4 (cartierele Vitan și Berceni) – 0,024, respectiv Sectorul 6 (cartierele Militari, Ghencea, Drumul Taberei și Crângași) – 0,021.

Violența în familie

Evenimentul Zilei a solicitat Poliției Capitalei, punctual, date cu privire la infracțiunile de: omor, tentativă de omor, vătămare corporală, violență în familie, tâlhărie, evaziune fiscală, proxenetism și tulburarea ordinii și liniștii publice. Cele mai multe infracțiuni înregistrate sunt cele de violență în familie care, din nefericire, conduc într-o manieră categorică topul.

Mai precis, anul trecut, Poliția Capitalei a înregistrat 4.094 de cazuri de violență în familie. Cifrele sunt îngrijorătoare, având în vedere faptul că doar o mică parte dintre aceste evenimente ajung să fie raportate autorităților. Peste 90% dintre agresori sunt bărbați, iar femeile și copiii sunt victimele unor tratamente inumane, în neconcordață cu contextul social, în care campaniile anti-violență domestică sunt extrem de prezente în spațiul public.

Citește și: Șoseaua Giurgiului din Sectorul 4 va fi inclusă în Sistemul de Management al Traficului București, anunță Primăria Capitalei

Potrivit unor cifre recente, în România, o femeie din zece este victima violenței domestice. O femeie este bătută la fiecare 30 de secunde, ceea ce înseamnă că peste un milion de românce primesc corecții fizice.

În Municipiul București, tâlhăriile ocupă și ele un loc fruntaș în topul infracțiunilor, cu 563 de cazuri, urmate de evaziune fiscală – 517, tulburarea ordinii și liniștii publice – 424, tentativă de omor – 54, vătămare corporală – 32, omor – 22 și proxenetism – 21.

Cea mai populată zonă

Sectorul 3 al Capitalei este de departe cel mai mare și, implicit, cel mai populat. Din cele peste două milioane de locuitori ai Capitalei, o pătrime se găsesc în sectorul administrat de către Robert Negoiță, adică în jur de 518.000. Al doilea cel mai populat este Sectorul 6, cu 390.000 de locuitori, apoi Sectorul 2, cu 365.000, Sectorul 4, cu 325.000, Sectorul 5, cu 298.071, respectiv Sector 1, cu 251.055, potrivit Direcției pentru Evdența Populației.

România, disciplinată

Rata infracționalității este cu mult sub media europeană în țara noastră. Potrivit datelor Eurostat din urmă cu 3 ani, la capitolul tâlhărie, România este pe locul 24 în UE. Cele mai multe tâlhării la suta de mii de locuitori s-au înregistrat în Belgia, Spania, Franța, Portugalia și Anglia. La infracțiunile de viol, România este pe locul 20, la omoruri pe locul 10, iar la vătămare corporală, pe ultimul loc în UE, potrivit aceluiași studiu.