Patinoarul din Bucureşti este inutilizabil de 10 ani. O generație întreagă a pierdut șansa de a face sport de performanță

  208

  Patinoarul Mihai Flamaropol din Bucureşti zace nefolosit de 10 ani. După ce a fost demolat de Primăria Capitalei, lucrările pentru un nou patinoar s-au oprit. A fost construit mai puţin de jumătate şi abandonat până astăzi.

  În Capitală nu a mai fost construit un patinoar de aproape 70 de ani. Cândva locul unde se antrenau marii hocheişti români, patinoarul Flamaropol face acum umbră degeaba în Parcul Naţional. Aflat în administrarea Federației Române de Hochei pe Gheață, patinoarul adăpostea inclusiv sediul acestei instituții, precum și birourile Federației Române de Patinaj, respectiv ale Federației Române de Motociclism.

  Citește și: Cseke Attila acuză Primăria Capitalei de lipsa unui plan de acțiune privind investițiile în rețeaua de termoficare

  Patinoarul a fost închis în 2013 din cauza datoriilor mari acumulate la utilităţi. În 2016 a fost demolat, iar în 2017 Primăria Capitalei începea să construiască unul nou. Patinoarul a fost construit doar în proporţie de 30%. La acea vreme, primăria a reziliat contractul cu constructorul din cauza întârzierilor de pe şantier.

  “În momentul în care s-a închis patinoarul noi aveam între 1.500 şi 2.000 de copii. Toţi aceşti copii i-am pierdut”, este concluzia amară trasă de  Alexandru Hălăucă, președintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheață.

  O echipă de ingineri a analizat structura de rezistenţă a patinoarului şi a stabilit că se poate construi peste scheletele deja ridicat.  Bucăţi din structură au ruginit însă şi trebuie înlocuite.

  Nicuşor Dan, primarul Capitalei, anunță începerea șantierului, pentru anul viitor: “Noi ne ținem de proiectul care a fost făcut de administrația precedentă. Vorbim de un patinoar cu aproximativ 3.000 de locuri, deasupra este o terasă, un restaurant ceva care o să poată să-i dea o valoare comercială. Nu numai pentru meciurile de hochei și activitătile de patinoar. Şi alături o să fie niște activități conexe, vestiare, saună, aparatură medicală. Lucrările ar urma să înceapă în martie anul viitor şi vor costa 120 de milioane de lei. Ar dura un an şi jumătate poate, din momentul în care încep”.

  Ani de zile, sportivii nu au avut un loc de antrenament în București, din lipsa patinoarelor. De 4 ani încoace se merge la patinoarul privat construit de Ion Ţiriac în Otopeni.

  “Ne-am antrenat în alte orașe, prin sate din Harghita, unde echipa a locuit timp de 4 sezoane. Orice meci de acasă l-am jucat in deplasare pentru că asta a fost situaţia”, a povestit  Răzvan Lupaşcu, antrenorul echipei de hochei CSA Steaua. Completat de Alexandru Hălăucă: “A fost o perioadă de câţiva ani de zile când sportivii s-au antrenat în mall-uri”.

  Şi dacă în Bucureşti nu s-a construit de aproape 70 de ani un patinoar nou, în ţară se poate. În Braşov, Târgu Secuiesc şi comuna Cârţa din județul Sibiu, s-au investit milioane de lei pentru patinoare noi. În paralel, se modernizează alte două patinoare la Gheorgheni, judeţul Harghita şi la Târgu Mureş. Bucureștiul rămâne singura capitală din Uniunea Europeană fără un patinoar funcțional.

  În București, în prezent, doar Primăria Sectorului 4 a început construcția un nou patinoar care va fi gata la finalul anului viitor.