Cseke Attila acuză Primăria Capitalei de lipsa unui plan de acțiune privind investițiile în rețeaua de termoficare

  190

  Începe să se deslușească misterul haosului înregistrat în termia bucureșteană! Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, marţi, că Primăria Generală ar trebui să prezinte un plan de acţiune privind investiţiile planificate în reţeaua de termoficare, în care să evidenţieze contribuţia proprie şi ajutorul necesar de la Guvern.

  Este de noaptea minții! Ministrul arată că nici până în prezent, la Primăria Capitalei nu s-a făcut un plan concret de acțiune în direcția cheltuielilor necesare reabilitării rețelelor de termoficare.

  Citește și: Nicușor Dan îi solicită lui Radu Mihaiu să revoce 38 de autorizații de construire! Avocat: “Este de revistă de umor ce face primarul general”

  „Eu pot să vă spun că, din punct de vedere al relaţionării între administraţia centrală, Guvern, şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti se discută pe atribuţii şi pe responsabilităţi. Declaraţiile politice sunt bune şi de o parte şi de alta. Cunoaştem, ştim acest fenomen. Noi aşteptăm un plan de acţiune în care să se spună: «Într-un an de zile vom face asta, vom demara asta, pe tronsoanele respective, atâţia kilometri de reţea înlocuită, ne asumăm asta din venituri proprii, cerem de la Guvern ajutor pentru acest lucru». Acest plan de acţiune noi nu l-am văzut”, a spus ministrul, pentru TVR Info.

  Guvernul pentru a ajuta o autoritate locală trebuie să ştie ce îşi asumă aceasta, a subliniat Cseke Attila, în condiţiile în care moderatorul a menţionat că primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a semnat la începutul lunii noiembrie contracte pentru reabilitarea a 210 km reţea de termoficare cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructura Mare – POIM.

  „Da, foarte frumos. Este un proiect care s-a derulat de-a lungul timpului. S-a semnat acum, nu e nicio problemă. Noi doar am spus: ca să pot să ajut, trebuie să ştiu pe cine ajut, trebuie să ştiu ce îşi asumă autoritatea locală respectivă în relaţionarea cu Guvernul şi acest plan de acţiune noi încă nu l-am văzut”, a explicat ministrul Dezvoltării.

  Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a cerut ajutor de la Guvern în vederea achitării datoriei de 600 de milioane de lei a companiei Termoenergetica faţă de ELCEN. El a precizat luni că bucureştenii au primit cei mai puţini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022. Primarul a menţionat că o locuinţă din Capitală a primit în iarna 2021 – 2022 pentru termoficare 28,21 lei, în timp ce alte localităţi, precum Călăraşi, Bacău, Rădăuţi sau Giurgiu, au primit chiar şi de zeci de ori mai mult.

  Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că Guvernul nu poate să dea bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei, precizând că va veni cu o poziţie privind gradul de îndatorare al Primăriei Generale!