Schimbare la „față”! Cum arată acum clădirile din București ale căror fațade au fost refăcute. Imagini în premieră, înainte și după lucrări / Primăria cere 20 de milioane de lei de la Guvern pentru refacerea altor imobile

1633

Primăria Capitalei a anunțat încă de acum un an începerea unui amplu program de refacere a fațadelor la mai multe clădiri vechi din Capitală, unele dintre ele monumente istorice, – imobile la care primăria este proprietar sau deține o cotă-parte. Pe lângă faptul că multe clădiri arătau jalnic, fațadele acestor imobile reprezentau și un real pericol pentru bucureșteni.

Vă prezentăm în exclusivitate care este situația clădirilor care au intrat în acest program, precum și fotografii în premieră cu imobilele refăcute, dar și imagini cu clădirile înainte de reabilitare.

Primăria a cheltuit aproximativ 2 milioane de euro pentru refacerea acestor fațade.

Mai jos prezentăm lista clădirilor ale căror fațade au fost refăcute:

Calea Victoriei nr. 48-50, Palatul Imobiliara

Lucrările de punere în siguranță și reparații la fațada și acoperișul clădirii din Calea Victoriei nr. 48-50 au început la jumătatea lunii august 2019.

Clădirea, cunoscută și ca Palatul Imobiliara, a fost proiectată de arhitectul Paul Smărăndescu (1881-1945), unul dintre cei mai prolifici adepți ai stilului neoromânesc.

După construcție a fost, printre altele, sediul Cinema Select, cel mai elegant cinema din Capitală, la începutul secolului XX.

Fațada clădirii a avut de suferit din cauza intemperiilor, însă, și evenimentele din decembrie 1989 și-au lăsat amprenta. Chiar și după 30 de ani, încă au mai fost găsite în ziduri și tâmplărie urme ale gloanțelor trase în timpul Revoluției.

„Toate ornamentele, multe dintre ele distruse aproape în totalitate, au fost refăcute în atelierul amenajat special în clădire. Toată fațada a fost reparată cu tencuială praf de piatră, fiind același material și cu aceeași nuanța ca tencuiala originală”, au precizat specialiștii din PMB.

Citește și: Cadou de la Primăria Capitalei pentru patronii teraselor de vară. Până la sfârșitul anului, nu vor mai plăti niciun ban!

Calea Moșilor nr. 27, clădire din 1885

Au fost finalizate și lucrările de refacere a fațadei clădirii monument-istoric din Calea Moșilor nr. 27. Construită în anul 1885, clădirea necesita intervenție urgentă.

Tencuiala de pe fațadă era fisurată și desprinsă pe suprafețe importante. De asemenea, jgheaburile erau uzate, iar apa se scurgea direct pe fațadă. Starea clădirii reprezenta un pericol pentru pietoni și din cauza balcoanelor care erau deteriorate. În urma lucrărilor realizate au fost remediate toate problemele scoase la iveală de expertiza tehnică.

Calea Victoriei nr. 54, fostul Hotel Hugues

Imobilul din Calea Victoriei nr. 54, fostul Hotel Hugues, a fost primul hotel cu restaurant de lux din București! Actuala fațadă nu mai păstrează multe dintre elementele originale, fiind o refacere după bombardamentele din 23 și 24 august 1944.

Str. Academiei nr. 3-5, fostul Hotel Bristol

„Fostul Hotel Bristol, așa cum este cunoscut, a fost inclus în programul de reducere a riscului seismic din Capitală și avea nevoie de reparații urgente la nivelul fațadei, dar și de consolidare.

Intervențiile de urgență la nivelul fațadei au implicat și restaurarea elementelor arhitecturale, decorative, iar asta s-a făcut într-un laborator special.

Acum, potrivit proiectului, continuă lucrările de consolidare la interior. Clădirea fiind monument istoric, există obligația ca intervențiile la structură să nu afecteze aspectul exterior și să se execute numai la interior.

Doar pentru acest an au fost alocate 10 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la acest imobil”, au explicat specialiștii PMB.

Clădirea a fost construită în anul 1894 și poartă semnătura arhitectului Filip Xenopol, fratele istoricului A.D. Xenopol. Până la începutului Primului Război Mondial, s-a numit Grand Hotel Bristol, însă, numele i-a fost schimbat ulterior în Hotel Esplanade. Clădirea a fost grav avariată de bombardamentele din 1944, iar în timpul comunismului a fost sediul unor instituții precum Prefectura Județului Ilfov.

Bd. Regina Elisabeta nr. 41

Imobil construit în anul 1920, S+P+2E+Ma, 1.558 de metri pătrați, încadrat în categoria Urgență 1 din anul 1994. Au fost realizate lucrări de punere în siguranță și reparații la nivelul fațadei. Lucrările de consolidare continuă în interior, având în vedere vechimea expertizei.

Bd. Regina Elisabeta nr. 16 – clădirea AFI

Imobil construit în anul 1935, S+P+9E, peste 10 mii de metri pătrați, încadrat în clasa II de rism seismic din anul 2001.

Calea Victoriei nr. 134. Clădire veche de 120 de ani

„În doar trei luni, blocul din Calea Victoriei nr. 134, construit acum aproape 120 de ani, și care reprezenta un real pericol public pentru trecători din cauza degradprilor, a devenit o clădire sigură, fațada acesteia având acum aspectul inițial din anul 1900”, au declarat reprezentanții Primăriei Capitalei.

Primăria cere 20 de milioane de lei de la Guvern

„Primăria Capitalei a întocmit și a transmis către Ministerul Dezvoltării lista de priorități pentru anul 2020. Lista conține imobile pentru proiectare și execuție în vederea consolidării. Lista a fost avizată și la nivelul comitetului de situații de urgență . MDRAP aprobă lista în Hotărâre de Guvern și apoi PMB scoate la licitație aceste lucrări. Deci PMB folosește toate resursele financiare, nu doar din bugetul local ci și de la bugetul de stat”, a declarat Marius Coaje, consilier al primarului general.

Primăria Capitalei are în lucru, pentru reabilitare, alte patru clădiri istorice:

Cea mai importantă clădire este Blocul Rosenthal, din Calea Victoriei nr. 22-24

„Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și Compania Municiplaă Consolidări București, continuă planurile pentru redarea funcționalității Blocului Rosenthal, de pe Calea Victoriei.

Până acum, au fost executate toate lucrările de punere în siguranță necesare și au fost scoase zeci de tone de gunoaie din interiorul clădirii.

A fost pusă deja schela pe fațadă și încep lucrările la exterior. În paralel, se lucrează și la consolidare, așa cum se specifică în proiect.

Conform studiului istoric, va fi respectat în totalitate conturul inițial al clădirii, iar materialele folosite pentru finisaje vor fi asemănătoare cu cele originale”, potivit PMB.

ISTORIC: Blocul Rosenthal a fost construit în anul 1938, după planurile lui Radu Dudescu, arhitectul șef al Băncii Naționale a României. Treizeci de ani a găzduit “Casa de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare” a angajaților BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerț Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

Clădirea – monument istoric – are un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferințe, la etajul șapte se află o sală de sport și un bufet la etajul opt. La parter au fost spații comerciale.

Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obținut dreptul de administrare asupra întregii clădiri încadrată în clasa II de risc seismic.

Casa Resch, sau casa lui Cârciumărescu, din Calea Victoriei nr. 52

O altă clădire reprezentativă pentru Capitală intrată în reabilitare este cea de pe Calea Victoriei 53. Este una dintre cele mai vechi clădiri „cu bulină” din București, cunoscută ca și Casa Resh. A fost construită de giuvaergiul vienez Joseph Resch. În 1885 casa a fost vândută lui Grigore Eliade zis Cârciumărescu.