EXCLUSIV SURSE: SE DĂRÂMĂ PIAȚA NORILOR! AM AFLAT PLANURILE PRIMĂRIEI CU SINGURA PIAȚĂ DIN CARTIERUL TINERETULUI

  1356

  Aflată în administrarea unui operator privat în ultimii aproape 20 de ani, Piața Norilor, singurul complex agroalimentar din cartierul Tineretului va reveni în patrimoniul sectorului 4, iar primăria îl va extinde și îl va moderniza.

  În perioada imediat următoare, proiectul va fi scos la licitație publică, arată sursele noastre din cadrul primăriei.

  Conform surselor noastre, (demolarea corpurilor actuale de clădire și construcția uneia noi, adaptate vremurilor în care trăim) vor dura 12 luni și ar putea costa cel mult 18 milioane de lei, adică puțin peste 3.5 milioane de euro. Cu acești bani, autoritatea locală a prins în proiect demolarea actualei clădiri, aflată într-o avansată stare de degradare și un real pericol pentru oameni (lucru certificat de expertiza tehnică!), plus edificarea uneia noi, moderne și poate cel mai important, autorizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

  Concret, expertiza tehnică efectuată în acest caz au arătat că toate construcțiile aflate acum pe amplasament au un grad net inferior celui de minim 65% cerut de lege în privința asigurării seimice. În aceste condiții, în urma ultimelor analize, clădirile menționate mai sus au fost încadrate în clasa de risc seimic II, ceea ce însemană că în cazul unui cutremur, acestea ar putea suferi degradări structurale majore. În plus, spațiile comerciale actuale nici măcar nu respectă cerințele minime în privința indicelui de „igienă și sănătate”.

  Citește și: PREMIERĂ ÎN SECTORUL 4. Pregătire gratuită pentru elevii care vor susține BAC-ul de toamnă

  Noua clădire inspirată după modele occidentale, va adăposti 78 de comercianți (50 de producători și 28 de firme) ce vor putea închiria spații la etaj, urmând ca la parter să fie amenajate locuri de parcare.  „Noul imobil se propune a avea un parter deschis, destinat parcării autoturismelor clienților, două zone de acces dotate su scări rulante și lift, spații pentru angajați, depozit, gestiune și lift de marfă, precum și spații tehnice”, se arată în proiectul tehnic întocmit deja specialiștii primăriei. Aceștia continuă și arată și cum se dorește așezarea nolor spații comerciale: „La etajul 1, se vor regăsi spațiile comerciale organizate în două tipuri de comerț: o zonă centrală, de hală agroalimentară, în care se vor regăsi tarabe individuale pentru vâzarea fructelor și legumelor și, perimetral, spații comerciale de tip mic magazin”.

  Proiectul de reclădire a Pieței Norilor este unul dintre proiectele pe care primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, le anunța încă de acum un an. „Zona Tineretului este una specială pentru sectorul 4. Oamenii care locuiesc în această zonă merită să aibă acces la o piață decentă, cu produse românești. Vom reface actuala clădire a Pieței Norilor atfel încât aceasta să se alinieze actualelor norme de securitate la incendiu, dar și la standardele de normalitate, de funcționare normală pe care oamenii le merită”, spunea edilul.