Tramvaiele de la Arad tot așteaptă recepția în depourile din Capitală pentru a putea circula

  290

  Primarul Nicușor Dan a promis că 4-5 tramvaie vor intra în circulație, din luna septembrie. Acum, speră ca acest lucru să se întâmple măcar luna asta! Primăria are acum 9 tramvaie de la Astra, dar care nu sunt recepționate.

  În luna octombrie, proprietarul Astra Vagoane Arad, Vasile Blidar, declara că dacă până la finele lunii nu se va face recepția, va opri livarea tramvaielor, deși în fabrică sunt 30 de unități care sunt în stadii avansate de producție.

  Citește și: Anchetată pentru fraudă la alegerile locale, cu dosar pentru uzurparea de calități oficiale, Clotilde Armand a fost reclamată de ANI pentru incompatibilitate

  „Tramvaiele care au venit au motoare Siemens, comisia de recepție se va pronunța asupra conformității motoarelor cu oferta făcută și care ofertă a respectat caietul de sarcini, o să avem răspunsul final de la comisia de recepție. E o chestiune tehnică, dacă puterea motorului permite o viață lungă. Cerința din caietul de sarcini și oferta Astra pe care noi o verificăm este ca motoarele să dezvolte o putere de 120 kW în condiții care să-i permită o durată de viață lungă. Asta trebuie să verifice comisia”, a precizat Nicușor Dan.

  Achiziție contestată de Gabriela Firea

  „Noile tramvaie nu circulă încă prin București pentru că producătorul a folosit alte piese față de cele prezentate în oferta câștigătoare. În plus, tramvaiul nu poate fi scos pe șine pentru că nu are certificat de omologare tocmai pentru că detalii tehnice importante sunt diferite de cele prezentate în licitație. Și totuși, primarul general face presiuni enorme asupra comisiei de recepție pentru a le accepta. Tramvaiele ajunse în probe la București au alte motoare, cu o putere mai mică, față de cele prezentate în oferta trimisă Primăriei Capitalei în timpul licitației. Mai exact, motorul nu dezvoltă 120 kW, ci doar 100 kW. Piesa are un alt producător și, evident, un alt preț, mai mare decât cel declarat la licitație. Un fleac! Aceeași problemă a fost constatată de specialiști în cazul boghiului și al sistemului de acționare. Aceste piese extrem de importante și costisitoare diferă față de cele prezentate în oferta câștigătoare. Întrebarea este dacă având aceste piese ar fi obținut același punctaj în timpul licitației”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

  Centru de mentenanță, pregătit la Atelierele CFR Grivița

  Între timp, constructorul arădean a închiriat o hală în incinta societății Atelierele CFR Grivița din București. Aici se va amenaja, în urma unei investiții consistente, un centru ultramodern pentru materialul rulant care le este livrat bucureștenilor. Deocamdată, investiția este încă într-un stadiu incipient, însă ea va fi definitivată în viitorul apropiat, astfel încât cele 100 de tramvaie ce vor fi livrate Municipalității să beneficieze de mentenanță adecvată.

  Nicușor Dan speră ca tramvaiele să circule din această lună

  Prezent pe șantierul Pasajului Doamna Ghica din estul Bucureștiului, primarul general Nicușor Dan s-a arătat, marți, optimist în legătură cu punerea pe șine, în serviciul comercial, a noilor tramvaie fabricate la Arad. ”Sper că luna aceasta”, a răspuns edilul la întrebarea în legătură cu momentul în care noile tramvaie Astra vor putea circula pe linia 41 din nord-vestul Capitalei.