Amenzi mai mari pentru apelurile false la 112, începând de astăzi

513

Începând de astăzi, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numerele 113 ori 114 se sancționează cu amenzi mai mari, care pornesc de la 500 de lei și ajung la 1.000 de lei.

De asemenea, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amenzi de la 1.500 de lei la 5.000 de lei.

Poliția Română reamintește că noile sancțiuni pentru apelarea falsă sau abuzivă a numărului 112 vor putea fi aplicate de astăzi, 3 octombrie.

Amenzi majorate semnificativ pentru alertarea falsă, astfel:

-apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;

-alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.

Citește și: Firea dă 3.000 de eco-vouchere a câte 15.000 de lei fiecare pentru taximetriștii care îsi vor schimba mașinile cu norme de poluare ridicată

Apelarea abuzivă este definită astfel:

-apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

Mesajul abuziv este definit astfel:

-transmiterea repetată de mesaje scurte (SMS) către numărul 113, cu rea intenție, de către o persoană care nu este înregistrată la administratorul SNUAU, sau transmiterea unui mesaj scurt (SMS) către numărul 113 pentru a aduce injurii operatorilor, precum și transmiterea repetată către numărul 114, cu rea intenție, a unor mesaje care nu respectă condițiile cu privire la transmisterea mesajelor cu informația de localizare.

Alertarea falsă este definită astfel:

-utilizarea intenţionată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenţiei agenţiilor specializate de intervenţie în mod nejustificat.

Agenţiile specializate de intervenţie sunt: structurile autorităţilor administraţiei publice, care au rolul de intervenţie imediată pentru soluţionarea urgenţelor în domeniul ambulanţei, Serviciilor Mobile de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.), poliţiei, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum şi alte structuri stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Numărul de urgență 112 este gratuit și poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.

Exemple de situații de urgență:

-accidente de aviație/la metrou/feroviare/cu victime

-persoane blocate/navale/montane/în peșteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgerați/trăsniți, persoane căzute în locuri publice,

-conflicte și agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc.

Nu reprezintă o urgență:

-accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă,

-inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale,

-solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice etc.