La București, se propune revenirea la cursuri cu câte 15 elevi și fără clasele primare. Reacția Ministerului Educației

529

Elevii claselor a VIII-a și a XII-a ar fi primii care ar urma să revină la școală în cazul în care se va decide reluarea cursurilor, potrivit unor propuneri pentru organizarea procesului instructiv-educativ și a examenelor pentru perioada următoare, centralizate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).

Astfel, aceste clase ar da teze, elevii ar urma să fie ascultați pe baza recapitulărilor, se vor încheia medii, se vor completa foi matricole și se vor depune cererile pentru examen.
Elevii ar fi în grupe de câte maxim 15 și distanțați fizic în școli.

Potrivit propunerilor, următoarele două săptămâni ar urma să vină la școală elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a, în două schimburi, cu dezinfectarea între schimburi. Aceste clase vor da teze pe baza recapitulărilor, iar elevilor li se vor încheia mediile și li se vor încheia foile matricole.

Elevii ar urma să lucreze pe grupe, maxim 15 în sală, distanțați fizic, pe baza unui nou orar. Și în acest caz se va face dezinfectare zilnică.

Potrivit propunerilor centralizate de ISMB, clasele I-IV ar urma să încheie online anul școlar cu calificative.

În ceea ce privește examenul de Bacalaureat, nu se vor susține probele de evaluare a competențelor, iar examenele scrise s-ar da în unitățile de învățământ cu câte 10 elevi în fiecare clasă, așezați în ordine alfabetică, cu supraveghere audio-video.

Evaluarea s-ar face în unitatea de învățământ cu evaluatori din alte unități de învățământ și supraveghere audio-video. Contestațiile s-ar putea depune online și vor fi corectate de alți doi profesori evaluatori decât cei de la evaluarea inițială. În acest caz s-ar elimina etapa vizualizării lucrărilor.

Citește și: Gabriela Firea trage semnalul de alarmă! Numărul infectărilor cu coronavirus va crește după Paște

În cazul Evaluării Naționale, examenele scrise s-ar da în unitățile de învățământ cu câte 10 elevi în fiecare clasă, așezați în ordine alfabetică, cu supraveghere audio-video. Evaluarea s-ar face în unitatea de învățământ cu evaluatori din alte unități de învățământ supraveghere audio-video. Contestațiile ar urma să se depună și ar fi corectate de alți doi profesori evaluatori decât cei de la evaluarea inițială.

În ceea ce privește definitivatul, s-ar susține o singură inspecție și s-ar evalua portofoliul cadrului didactic, în timp ce susținerea probei scrise ar putea avea loc în vacanța de iarnă a anului școlar 2020-2021.

Purtătorul de cuvânt al ISMB, Roxana Cercel, a precizat că acestea sunt puncte de vedere primite din partea directorilor unităților de învățământ și cadrelor didactice, centralizate de inspectorat și nu reprezintă măsuri, ci o bază de discuții.

Aceste propuneri au fost trimise de ISMB către Ministerul Educației. În context, MEN a transmis azi că este vorba doar despre un document pe care l-a realizat ISMB și “nu reprezintă nicio decizie”.