Promisiuni neonorate, amânări peste amânări în privința scoaterii pe traseu a tramvaielor de la Astra Arad

  189

  Nicuşor Dan joacă alba neagra cu banii şi cu nervii bucureştenilor. Deşi a promis în primăvară 20 de tramvaie recondiţioate si a cheltuit o grămadă de bani pentru recalibrarea peroanelor, după 6 luni mijloacele de transport sunt scoase pe traseu doar pentru probe, fără călători.

  Deocamdată, comisia de specialitate refuză să facă recepția tramvaielor de la Arad, din cauza unor probleme tehnice. Aşa că bucurestenii mai au de aşteptat până vor putea călătorii cu noile tramvaie. Până în acest moment, tramvaiele pleacă din depouri doar pentru probe. Deși s-au investit sume astronomice în modificarea peroanelor, comisia tehnică de specialitate refuză să facă recepția mijloacelor de transport din cauza unor probleme tehnice.

  Citește și: Circulația la metroul din București, blocată! A intervenit SMURD-ul!

  “Comisia Tehnică analizează în momentul de faţă documentaţia tehnică. Au fost anumite probleme vizavi de întrunirea comisiei, în urmă cu câteva luni, s-a schimbat preşedintele comisiei, şi în ultima perioadă se lucrează intens la recepţie”, a justificat Adrian Criţ, directorul general al STB.

  “După ce avem documentul final, procesul-verbal de recepţie, ca la orice lucrare, ca la orice achiziţie, putem să le scoatem oficial şi să le dăm bucureştenilor aşa cum am promis”, a explicat şi Stelian Bujduveanu, viceprimarul municipiului Bucureşti, care a uitat, probabil, în ce a constat promisiunea.

  Până atunci, bucureşenii mai au de aşteptat. Este vorba de problemele legate de motorizarea tramvaielor, de puterea lor, dar și de modul în care sunt concepute. Cel puțin astea sunt informațiile apărute în ultima perioadă și acestea ar fi motivele pentru care comisia tehnică refuză să înceapă procedura de recepție. Fără această procedură de recepție, tramvaiele nu pot circula.

  Nu sunt singurele probleme pe care le-au întâmpinat autorităţile. Primăria Capitalei a plătit 4.500.000 lei fără TVA (circa 1 milion de euro) pentru modernizarea celor 14 peroane de pe linia tramvaiului 41. Decizia a fost luată după ce au constatat că noile tramvaie nu aveau loc în staţii (!?!).

  Președintele Astra Arad, Valer Blidar, vede problema din alt unghi. Acesta care a lansat noi acuzații la adresa fostei administrații care a favorizat un producător din Turcia, neregulă confirmată chiar de Curtea de Apel și penalizată cu 10 % din contractul cu fonduri europene. “Cei care au întocmit caietul de sarcini special pentru turci…ca să fie clar…tot ei sunt și în comisia de evaluare și îi întâlnim acum în comisia de recepție, deci oameni care s-au situat de la început împotriva Astra”, acuză Blidar.

  Probele tehnice s-au finalizat a declarat și viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, care este responsabil cu domeniul transportului și infrastructurii: ,,Nu este nici o problemă. Suntem în procedură de recepție, comisia se întrunește periodic. Probele tehnice au fost finalizate. După ce avem procesul final de recepție, ca la orice achiziție putem să le dăm oficial bucureștenilor”.

  Din comisia de recepție fac parte specialiști din PMB, STB, TPBI și Autoritatea Feroviară Română. Una dintre problemele care a întârziat recepția tramvaielor noi a fost puterea motoarelor, mai mică decât cea prevăzută în caietul de sarcini. Rămâne de văzut dacă va fi acceptată recepția finală fără a fi nevoie de o reomologare așa cum s-a solicitat în Comisia de Recepție.

  Aşa că bucurestenii mai au de aşteptat până ce noile tramvaie vor putea călători, pe bune, și cu călători. Noul termen estimat pentru punerea în circulație pe linia 41 ar fi, acum, sfârșitul lunii noiembrie, conform declarațiilor Primarului General, Nicușor Dan.