Locuitorii Sectorului 2 plătesc din acest an cea mai mare taxa de gunoi din țară: 13,25 de lei pe luna, adică 159 de lei pe an. Firma de salubritate primește de 3 ori mai mult decât încasează Primăria. Cei care colectează separat deseurile reciclabile beneficiaza de o subvenție de 39 de lei, ceea ce înseamnă că achită 129 de lei anual.
De la 1 martie, de când a intrat in vigoare taxa, și până în prezent, la bugetul local s-au încasat 6,4 milioane de lei. În același timp, pentru operatorul aflat sub contract cu primăria s-au platit 19,7 milioane lei, adică de trei ori mai mult decât încasarile din taxa de habitat.
Iar firma care se ocupă de ridicarea gunoiului în Sectorul 2 este Supercom SA. Adrian Alexandru, consilier local USR, avertizează că, de 15 ani, la Sectorul 2 nu s-a mai organizat o licitație pentru servicii de salubrizare contractele, fiindu-i atribuite doar Supercom.
Anul trecut, spune Adrian Alexandru, Primăria Sectorului 2 si Consiliul Sectorului 2 au fost obligate de Înalta Curte de Casație si Justiție să organizeze licitație pentru serviciul de salubrizare. Cu toate astea, autoritațile au ignorat decizia ICCJ.
Si, mai nou, primăria vrea taxa de habitat și pentru firme, inclusiv ONG-uri, astfel că acestea vor plăti cu 2,5 ori mai mult decât în prezent pentru ridicarea gunoiului. Si totul se întâmpla prin negociere, tot fără licitatie, tot cu Supercom SA.
Consilierul local USR sustine că atât primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader (PSD), cât și viceprimarul Dan Cristian Popescu (PNL) vor ca Supercom SA, firma deținută de un fost senator PSD, să se ocupe în continuare de salubrizare și din această cauză cei doi ignoră decizia instanței și refuză să facă licitație.
Citește și: Telegondolă în Bucureşti. Dan Cristian Popescu, viceprimar Sector 2: Soluţie “SF”. E în discuţie
Cum au ajuns locuitorii Sectorului 2 să plătească cea mai mare taxa de habitat din tară:
Suntem o capitală europeană, dar pentru același serviciu unii nu plătesc deloc, cum ar fi locuitorii din sectorul 1 si 3, iar în Sectorul 2 se achită cea mai mare valoare a taxei de gunoi din țară, a declarat pentru Ziare.com Adrian Alexandru, consilier local USR Sector 2.
El a povestit cum s-a ajuns la această situație:
“În luna decembrie 2018, s-a dat o hotărâre de consiliu prin care s-a instituit taxa de habitat de 159 de lei, cea mai mare din țară, și cu o subventie de 28 de lei. Pe aceasta am reusit sa o suspendăm și, ulterior, să o anulăm. Această suspendare a avut loc la finalul lunii ianuarie. S-a dat apoi o altă hotărâre de consiliu în februarie, prin care taxa a intrat în vigoare de la 1 martie. Suma a rămas aceeași, doar că s-a mărit subvenția la 39 de lei. Aceasta e în vigoare în acest moment: 159 lei taxa anuală și subvenție 39 de lei. Dar subvenție dată tot din banii contribuabililor“, a declarat Adrian Alexandru.
USR a depus mai multe contestații pentru suspendarea taxei, iar luna trecută Consiliul Local Sector 2 a adoptat o hotărâre prin care, începand cu 1 ianuarie 2020, taxa de habitat va fi zero lei pentru toți cei care vor colecta selectiv gunoiul.
“Sunt mai multe dosare și această taxă va fi suspendată, dar durează. Știind că și aceasta va fi suspendată, au venit luna trecută, cu trei ore înainte de începerea ședinței, cu o taxă de habitat începand cu 1 ianuarie 2020, cu subvenție de 100%. Aici este vorba despre persoanele fizice“, a explicat consilierul USR pentru Ziare.com.
Se vrea taxa de habitat și pentru firme. Tarife mai mari de 2,5 ori
Adrian Alexandru, consilier local USR Sector 2, a subliniat că există o alta hotărâre în dezbatere publică, care prevede taxa de habitat și pentru firme, iar tarifele pentru ridicarea gunoiului sunt de 2,5 ori mai mari. Iar negocierile se fac tot cu firma Supercom.
“La 1 iulie trebuia sî vină cu o taxă de habitat și pentru firme. Hotărârea este în dezbatere publică și, surprinzător, sunt niște creșteri de tarife de 2,5 ori. Pe site-ul Primăriei, la Consiliul Local, este proiectul cu taxa de habitat pentru persoanele juridice, inclusiv pentru ONG-uri.
Primarul a inițiat creșterea tarifelor la salubritate, în condițiile în care există o decizie a instanței, potrivit căreia trebuie să facă licitație. Deci prioritatea era să facă licitație și apoi stabilesti tarifele, tot prin licitație”, a atras atenția Adrian Alexandru.
Potrivit consilierului USR, contractul cu Supercom reprezintă 10% din buget.
“Pe ei îi interesează să se încaseze cât mai mulți bani pentru că acești bani se întorc. Este cel mai mare contract din Primărie, la noi contractul de salubritate este 10% din buget. Iar patronul firmei la care nu se face licitație de 15 ani este un fost senator celebru PSD și au tupeul să nu respecte o decizie a instanței de anul trecut, de asta vară. Atunci i-a obligat să facă licitație. În martie am aprobat contractul și caietul de sarcini și de trei luni tot spun cp mai trebuie ceva, cp a cerut ANAF să se facă modificari“, a mai declarat Adrian Alexandru.
Primaria a dat Supercom de trei ori mai mult decât a încasat din taxa de habitat
În cele 5 luni care s-au scurs de la intrarea în vigoare a taxei de habitat pentru persoanele fizice și până în prezent, la bugetul local s-au încasat 6,4 milioane de lei, subliniază consilierul local.
În același timp, spune el, pentru Supercom s-au plătit 19,7 milioane lei, adică de trei ori mai mult decât încasările din taxa de habitat.
Taxa de habitat înseamna de trei ori mai multi bani pentru Supercom!!! De la introducerea taxei de habitat, la bugetul local s-au încasat 6,4 milioane lei. În acelasi timp, pentru Supercom s-au platit 19,7 milioane lei, adică de trei ori mai mult decât încasarile din taxa de habitat!!!